PODELI

Glavni muzički program 17. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se do 8. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, počeće u sredu, 5. novembra u 21 čas, besplatnim koncertom Mark Tarner Kvarteta, u dvorani „Apolo“.

Na ovaj način organizacija festivala želi da se zahvali vernim zaljubljenicima u džez, ali i otvori vrata novoj, mladoj publici, koja bi u budućnosti mogla da zavoli ovaj muzički žanr.

Muzički put Marka Tarnera svedočanstvo je o jedinstvenom i skromnom karakteru, atipičnom za milje u kome je kao mladić tražio mesto pod suncem – glavnostrujašku džez scenu s početka devedesetih godina prošlog veka. Dok su njegovi savremenici, poput Roja Hargruva, Kristijana Makbrajda ili Džošue Redmana, naprečac osvajali srca publike i kritike i blistali pod svetlima velikih pozornica, ovaj nešto stariji saksofonista strpljivo je tragao za vlastitim izrazom i gradio karijeru.

Prvu ploču pod svojim imenom snimio je 1995, u tridesetoj godini života, da bi se već početkom novog milenijuma, po rođenju prvog deteta, posvetio porodičnom životu, nastavljajući da deluje „iz senke“. Vlastite albume tada ostavlja po strani, te postaje prepoznatljiv kao jedan od najcenjenijih pratećih muzičara na savremenoj džez sceni. Sarađuje sa Lijem Konicom, Bredom Meldouom, Džošuom Redmanom, Kurtom Rozenvinkelom, te mnogim drugim renomiranim džez muzičarima svih generacija. Percepciju njegovog lika i dela najbolje oslikava citat magazina New York Times, koji opisuje Tarnera kao „najboljeg džez muzičara za koga nikad niste čuli“!

Novu etapu u karijeri započinje saradnjom sa legendarnom izdavačkom kućom ECM, a naročito se ističu izdanja u postavi pod nazivom Fly Trio, sa jednom od najboljih ritam sekcija savremenog džeza – basistom Larijem Grenadirom i bubnjarom Džefom Balardom. Konačno, ove jeseni je usledio i Lathe of Heaven, Tarnerov prvi bendliderski album nakon punih 13 godina! Među prvima u svetu, pančevačka džez publika čuće uživo novi autorski materijal i novi bend američkog saksofoniste, koji ga lansira u sam vrh moderne kreativne džez scene. Kvartet s kojim će nastupiti u dvorani „Apolo“ dopunjavaju trubač Avišai Koen (ne mešati sa poznatim istoimenim kontrabasistom), bubnjar Markus Gilmor i basista Džo Martin.

Tarnerov svirački i kompozitorski stil odlikuje strpljivost u građenju tema, harmonska i ritmička kompleksnost, ali i naglašena melodičnost solo deonica, koje se organski i prirodno nadovezuju na raspisane partiture. Kako sam objašnjava, „misterija i tenzija“ su ključni motivi oko kojih gradi svoj izraz na aktuelnom albumu, nazvanom po istoimenom naučnofantastičnom romanu iz 1971. godine. „U većini pesama nećete čuti celu priču od samog početka. Ona će se razviti tokom pesme“, pojašnjava saksofonista, i odvodi nas na uzbudljivo muzičko putovanje prepuno duha, mašte i nezaboravne avanture.

Ovogodišnji, sedamnaesti Pančevački Jazz Festival počeo je prvog i traje do osmog novembra, uz vrhunski glavni muzički (tri festivalska dana) i bogat prateći program (izložbe, radionice, promocije knjiga, svirke i javni časovi).

U okviru glavnog programa nastupiće svetski poznati džezeri: Džon Aberkrombi, Anat Koen, Mark Tarner, Stiv Kun, Joakim Kun i mnogi drugi. Koncert Marka Tarnera održaće se u dvorani „Apolo“ a ulaz će biti besplatan, dok će se ostali koncerti održati u Dvorani Kulturnog centra.

U okviru pratećeg programa biće otvorena izložba fotografija našeg sugrađanina Gorana Nikolića „Friday Nights at Apolo“, predstavljena izdanja džez edicije izdavačke kuće „Utopija“, emitovan dokumentarni film „Ljubav“ o poznatom istoimenom poljskom džez sastavu, održane radionice džez novinarstva, svirke u klubu „Dvorište“ i Foajeu Kulturnog centra, kao i prezentacije i javni časovi studenata džez odseka FMU i učenika džez odseka Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca.

Program možete pogledati OVDE.

Organizator 17. Pančevačkog Jazz festivala je Kulturni centar Pančeva.

Pokrovitelj: Grad Pančevo

Festival podržava: NIS a.d.Novi Sad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Sponzori: Erste banka i Dunav osiguranje

Partnerska organizacija: UG Uhuru

Prijatelji manifestacije: Dom omladine Pančevo, Gradska biblioteka Pančevo, Muzička škola „Jovan Bandur“ Pančevo, Kompanija „Božić i sinovi“ , Klub „Dvorište“, Izdavačka kuća „Utopija“, Fakultet muzičke umetnosti Beograd, Muzička škola „Josif Marinković“ Vršac, Ambasada Republike Poljske u Beogradu

Generalni medijski pokrovitelj: MTV

Medijski pokrovitelji: Tanjug, Beta, Fonet, Remix press, Pančevac, RTV Pančevo, Danas, Jazzin.rs, Dopisništvo RTS, Dopisništvo RTV, Seecult, Dan u Beogradu, ATA Stars, Radio Legend, Looker Weekly