PODELI

Festival autorskog filma (FAF), 18. po redu, održaće se od 28. novembra do 4. decembra u Beogradu i to u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima „Fontana“ i „Cineplexx Delta City“, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, bioskopu Doma kulture Studentski grad i drugim gradskim prostorima.

Osamnaesto izdanje kultnog festivala umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Tako će publika 18. Festivala autorskog filma imati priliku da vidi pobednika Berlinskog filmskog festivala „Cezar mora da umre“ braće Vitoria i Paola Tavijanija. Ovaj film, čija priča prati grupu stvarnih osuđenika koji u zatvoru pripremaju Šekspirovu predstavu „Julije Cezar“,  nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija festivala u Berlinu.

Jedno od iznenađenja festivala je omnibus „7 dana u Havani“ sastavljen od priča 7 sjajnih reditelja među kojima su Hulio Medem, Gaspar Noe, Huan Karlos Tabio i Elija Sulejman, kao i, poznatiji kao glumac, Benisio del Toro. U ovom omnibusu, koji je svojevrstan omaž Kubi, jednu od uloga igra i Emir Kusturica. Publika FAF-a imaće priliku da vidi i novi film francuskog reditelja Leosa Karaksa, „Sveti motori”, sa Evom Mendes, Kajli Minog i Mišelom Pikolijem u glavnim ulogama. Posle 13 godina pauze Karaks se vratio filmu, a „Sveti motori“ je na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu nagrađen Nagradom mladih kritičara.

U programu festivala naći će se nova ostvarenja Gzavijea Dolana, Kristijana Munđiua, Karlosa Rejgadasa, a kao i svake godine osim glavnog programa deo festivala biće i brojni prateći filmski i ostali umetnički programi.

Izvor: Tanjug

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.