PODELI

FEST, međunarodni filmski festival održaće se u Beogradu po 42. put od 28. februara do 9. marta 2014. godine. Projekcije više od 70 premijera biće održane u Sava centru, Domu omladine, Dvorani KCB, bioskopu Fontana i u dvorani Doma sindikata.

Kao i svake godine, Fest će predstaviti najbolja ostvarenje svetske kinematografije, koja uključuju i selekcije filmova prikazanih na najznačajnijim svetskim festivalima, poput Kana, Toronta, Berlina i Venecije. Neki od najavljenih gostiju festivala su Patrice Leconte, francuski režiser, glumac i scenarista, ruski režiser Fedor Bondarchuk, režiser Yannis Sakaridis, režiser Shamil Aliyev iz Azerbejdžana i mnogi drugi.

Za razliku od prethodnih godina, 42. FEST neće biti otvoren kanskim pobednikom, već srpskim filmom “Top je bio vreo” Bobana Skerlića. Međutim, kanski pobednik “Plavo je najtoplija boja” Abdellatifa Kechicha biće prikazan na zatvaranju festivala.

Između ostalih, na 42. Festu će premijerno biti prikazani filmovi velikih autora Terija Gilijema, Stivena Frirsa, Rejfa Fajnsa, Andžeja Vajde, Romana Polanskog, Džima Džarmuša, braće Koen, i mnogih drugih. Prvi put Fest će predstaviti i program sa oznakom +18 u kojem će se prikazati četvorosatni film “Nimfomanka” Larsa fon Trira. Biće održana samo jedna, večernja projekcija, a karte će se zbog eksplicitnih scena seksa prodavati samo starijima od 18. godina.

Uz svoje već redovne programske celine glavni program, “Holivud”, takmičarski program “Evropa van Evrope”, izabrani dugometražni dokumentarci i “Evropa u Evropi”, 42. Fest će u fokusu imati i dva specijalna programa: najnovije visokokvalitetne filmove iz Rusije i Skandinavije, kao i nekoliko omaža, uključujući i jedan posvećen glumcu Džejmsu Gandolfiniju.

Karte za svečano otvaranje i projekciju filma “Nimfomanka” koštaju 500 dinara, dok karte za ostale projekcije koštaju od 220 do 350 dinara. Mogu se kupiti isključivo na blagajnama bioskopskih sala od 1. februara!

Detaljan program festivala možete da nađete na www.fest.rs

Izvor: belgradian.com