PODELI

Američki sastav Linkin Park nastao je 1996. godine u Los Anđelesu. Prvobitno, bend se zvao Super Xero, da bi kasnije promenili ime u Xero. Od 2000. godine nastupaju kao Linkin Park. Te iste godine izdali su svoj debitantski album “Hybrid Theory”, koji je dobio certifikat dijamantske prodaje.

5 razloga zašto slušati Linkin Park su:

1. Chesterov moćan glas

Pevač Chester Bennington sa svojih nepunih 40 godina može da se pohvali saradnjom sa velikim imenima poput Paula McCartney-a, Slasha, sastavom Stone Temple Pilots itd. Sa ovim izvođačima imao je uspešne saradnje zahvaljujući svom moćnom glasu koji može da transformiše iz laganog pevanja balada do „urlanja“ i repovanja. Nemojte zaboraviti njegov cover Adelinog čuvenog hita Rolling in the Deep.

2. Joe-ov odličan mix

Joe Hahn je odličan DJ i to dokazuje live nastupima. Na koncertima, on je za miks pultom i pravi takve melodije i mikseve da zastaje dah.

3. Atmosfera na koncertu
Bend pravi odličnu atmosferu. Publika peva i skače non stop, a momci imaju super odnos sa publikom. Nije retka situacija kada dođu do prvih redova kako bi zajedno pevali sa publikom, slikali se.

4. Jaki i poučni tekstovi sa još boljom ekranizacijom

Po mom mišljenju, jedna od pesama koja nosi najjaču poruku je pesma „ What I’ve done“. Za ovu pesmu je urađen spot od kog se ledi krv u žilama. Takođe, odlična pesma sa još boljim spotom je „Final Masquerade“.

5. Eksperimentisanje

Ovo je svakako jedan bitan razlog. Bend je u početku bio nu metal sa primesama repovanja. Kasnije su bili nešto „mirniji“ . Nije bilo toliko Chesterove „dernjave“ i jakih gitara, čak se i Mike oprobao u ulozi pevača, a Chestera smo mogli čuti kako repuje umesto Mike-a. Svaki novi album je drugačiji od prethodnog. Kakav će biti naredni? Ostaje nam da čekamo sredinu ove godine, za kad su najavili izdavanje istog.

Kao veliki fan Linkin Parka, mogla bih da nabrojim bar još 55 razloga zašto ih treba slušati. Ovo su mojih top 5. Pored muzičkog savršenstva koji ima ovaj bend, oni su i veliki ljudi. Česti su učesnici mnogih humanitarnih akcija. Setimo se uragana Katrina, gde su išli i sanirali kuće koje su bile srušene, sa ekserima i čekićem u ruci su popravljali krovove kuća. Malo njih to radi. Snimili su pesmu sa sastavom Motley Crue „Home sweet home“ i time pružili još jedan vid podrške nastradalom narodu. Takođe, nakon katastrofe na Haitiju, bili su među prvima koji su uplatili novac za nastradale i snimili pesmu i spot „Not alone“.

Vole svoju publiku, druže se sa njima nakon svakog koncerta. Nasumičnim odabirom, 20-ak srećnika ima priliku da nakon koncerta bude neko vreme sa bendom, druže se, pevaju, slikaju.

U početku sam ih volela kao bend, kao celinu. Ali nakon par godina, čitajući razne stvari po internetu, svakog člana sam zavolela na poseban način. Svaki od njih je specifičan, drugačiji, a zajedno čine neodoljivu celinu.

Linkin Park čine: Chester Bennington – prvi vokal, Mike Shinoda – vokal, rapp, električna gitara, klavijature, Brad Delson – električna gitara, Dave “Phoenix” Farrell – bas gitara, Rob Bourdon – bubnjevi i Joe Hahn – DJ.

Marija Ćurčija