PODELI

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će biti organizovan pod sloganom „Knjige u ruke“, uz učešće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva.

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren u  nedelju, 23. oktobra, i trajaće do nedelje 30. oktobra 2016. godine na Beogradskom sajmu.

Radno vreme 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga: 23. 10. (nedelja), 28.10. (petak), 29.10. (subota) i 30. 10. (nedelja) – od 10 do 21 čas, a 24. 10. (ponedeljak), 25.10. (utorak), 26.10. (sreda) i 27.10. (četvrtak) – od 10 do 20. Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara dok će ulaznica za grupne posete biti 150 dinara.

I ove godine, na najposećenijem Sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Počasni gost 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom „Knjige u ruke“ je Islamska Republika Iran.

Na 300m2 izložbenog prostora u centralnom delu hale 2a Iran će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

Pored Irana, zemlje počasnog gosta, na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja.

Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

U okviru 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

Izdavač godine

Izdavački poduhvat godine

Dečja knjiga godine

Najlepša knjiga

Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu i

Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore), automatski samim učešćem na manifestaciji.

Više o ovogodišnjem sajmu pročitajte na zvaničnom sajtu OVDE.