PODELI

Prohladni 13. februar obeležilo je iščekivanje dve stvari: priželjkivanog petka i nastupa sjajne ekipe Marčelo i Napeti Quintet koji je u Domu kulture održan te večeri. Odlično raspoloženi Marčelo, koji se prvo od sveg srca zahvalio svojim saradnicima, od samog početka je bio na visini zadatka.

Svojim talentom i umećem i da još bolje zvuči uživo nego na snimku, dokazao je da još jednom iako je, kako je napomenuo pred početak koncerta, imao tremu. Eksplozivnom nastupu prethodila je projekcija spota za novi singl “Udahni” koji treba da izađe uskoro kao najava novog, šestog albuma “Nojeva varka”, a ujedno je pred novosadskom publikom i odsviran prvi put u toku večeri.

Uvod u koncert bio je maestralan – pesmama sa petog albuma, “Napet šou”, u kojem kvintet dolazi do punog izražaja i gde imamo priliku da čujemo kakvi virtuozi prate Marčela, a dodatno ga je odmah obogatila i Nevena Glibetić svojim fenomenalnim glasom.

U nastavku smo imali prilike da čujemo stare hitove poput “Svetog besa”, “Otkucaja”, “Kuće na promaji” koji su Marčela lansirali u red najboljih srpskih repera, a nama nekadašnjim klincima i klincezama trajno ostali urezani kao pesme koje su nam pomogle da preživimo tinejdž doba.

Mi smo danas odrasli, ali raduje što je na nastupu bilo dosta sadašnjih klinaca koji su u trenutku otpočinjanja Marčelove karijere, čini se, tek bili rođeni. Oni su, čini mi se, od cele publike bili i najenergičniji i najglasniji.

Sjajna ekipa sastavljena od vrsnih muzičara dala je svojevrstan pečat i celokupan nastup uzdigla na nivo pravog malog umetničkog dela, a samim pesmama dozu ozbiljnosti i zrelosti. Marčelova nepokolebljivost i hrabrost da izrazi svoj stav ne samo kroz svoje pesme, već i kroz svoje obraćanje publici, meni je bilo najveći utisak večeri. Podsetio nas je da ne nasedamo na trikove starih vođa koje u senci usavršavaju nove vođe i da razmišljamo isključivo svojom glavom.

 

U današnjoj Srbiji treba imati hrabrosti za otvoreno izražavanje stava i zbog toga Marčela još više poštujem i cenim. U društvu u kom postoje duboke podele, na ključnim pozicijama plitkoumne osobe koje propagiraju kič, osobe poput Marčela su i te kako dragocene svima nama koji ne želimo da budemo deo Srbije koja glorifikuje površnost. Meni je drago što sam te večeri prisustvovala potvrdi toga da Marčelo i dalje ima snage i volje da se bori za Srbiju koja slavi ljubav, toleranciju, poštovanje.

Nina Ciganović

Foto: Zoran Milutinović i Miloš Spasić / Galeriju pogledajte OVDE