PODELI

Alekov treći studijski album, „Peščani sat“, donosi nam odličnu mešavinu hard rock-a sa prog i metal elementima.

Na albumu se našlo 10 numera, tekstove, kao i do sada, potpisuje Aleksandar Jovanović Alek, produkciju Stefan Kovačevič Kovča, a objavila ga je EkspanziUM produkcija.

Jedan od retkih albuma na ovim prostorima koji na momente podseća na metal eksperiment benda „Dream theater“ i njihov album „Train of thought“, što je, bar po mom mišljenju, za svaku pohvalu. Takođe, mogu se uočiti i uticaji hard rock zvuka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Pošto imam problema sa vokalima, opet ću navesti da je album mogao biti za nijansu bolje vokalno odrađen, ali to bi već bilo preterivanje. Međutim, činjenica je da je album pre svega svirački, dok su strukturalno i vokalno pesme malo ispod nivoa na kojem je samo muziciranje.

Iz laganog i ambijentalnog, uvodnog instrumentala kreće potpuno drugačija pesma „Rio“. Nabijena teškim zvucima gitare i bržim ritmom, kao da prene slušaoca i natera ga na pomnije slušanje.

U sličnom ritmu stižemo i do pesme koju bih ja izdvojio, a to je „Poslednji rez“. Verovatno mi se ta pesma najviše dopala zbog odličnog uvoda na bubnju, a nisam imun ni na melodične gitarske deonice.

Takođe bih izdvojio naslovnu numeru „Peščani sat“ i baladu „Deo stvarnosti“.

Još jedan projekat Aleksandra Jovanovića Aleka svakako će doživeti veliki uspeh i među fanovima žanra, a i među onima koji to nisu. Takođe, ono što ovaj album izdvaja je i odlična produkcija i, ono što je retkost snimaka u Srbiji, a to je da se u složenoj muzici čuje svaki instrument kako teba. Konačno, album bih okarakterisao kao dobru ideju kvalitetno sprovedenu u delo.

Ocena: 8 (osam)

Spisak pesama:

1. Deja vu

2. Rio

3. Verna bol (video)

4. Poslednji rez

5. Znam gde pripadam

6. Tvoja sloboda

7. Dan nije dan

8. Peščani sat

9. Posle tebe

10. Deo stvarnosti

Autor: Stefan Nedeljković

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.