PODELI

Debi EP album “Dreamer” beogradske muzičarke Aleksandre Dende biće predstavljen njujorškoj publici 16. marta 2016. godine u čuvenom klubu Drom, u produkciji “LeitmotivArts”, saopšteno je iz te kuće za menadžment i promociju srpske kulture i umetnika u svetu. Album će sutradan biti dostupan širom sveta.

Aleksandra Denda je međunarodno priznata  muzičarka koja živi i radi u Njujorku. Pored toga što komponuje, snima i nastupa širom SAD, Evrope i Azije, često nastupa na istočnoj obali Amerike i sa svojim bendom i kao istaknuti umetnik u širokom spektru muzičkih žanrova, od soula, brazilske muzike do R&B-ja i džeza. Neki od ovih projekata uključuju nastupe kao prateći vokal “Američkom Idolu” Majkl Linču (Michael Lynche, aka Big Mike), snimanje sa flamenko zvezdom Hoseom Merseom (Joce Merce) na albumu “Mi unica Llave” koji je bio nominovan za Gremija. Aleksandra je takođe i suosnivač  vokalne grupe Rosa koja prestavlja jedinu srpsku tradicionalnu žensku a kapela grupu na na ovoj strani Atlantika.

Dve godine nakon što je njen singl “In the Dark” bio izabran kao pesma dana od strane Džon Olivera (Jon Oliver) na njegovom “The Main Ingredient Radio”, Aleksandra Denda objavljuje svoj prvi EP “Dreamer” koji predstavlja jedan divan kolaž  akustičnih i elektronskih elemenata, vešto prožimajući elemente neo soula, džeza, i world muzike u njeno svojstveno eterično zvučno platno.

“Dreamer” se sastoji od 6 pesama koje na predivan način predstavljaju posebnu umetničku veštinu ove sprske muzičarke, kao i njen filigranski glas u kom naslućujemo kako sanjari o savršenoj ljubavi, opraštanju, unutrašnjegm blaženstvu i umetnikovom mestu pod suncem. Aleksandrin očaravajući spoj nebeskih harmonija, zanosne melodije i pronicljivi tekstovi će nesumnjivo dotaći  sve one koji visoko cene iskrenost i autentičnost u muzici.

Pesme na albumu, koji je snimljen u Bostonu, napisala je Aleksandra Denda dok je album producirao inovativni producent iz Los Anđelesa Đosue Greko (Giosue Greco).

Album sadrži i kompoziciju “Already Here” koja je produkt saradnje sa indijskom kantautorkom Vasudom Šarmom (Vasuda Sharma), koji je ubrzo nakon objavljivanja videa 29. februara zapažen od strane MTV India i Rolling Stone magazina.

Nakon nekoliko nastupa u Njujorku na različitim humanitarnim događajima organizovanih od strane LeitmotivArts, ova saradnja se nastavlja kroz razne muzičke projekte uključujući i koncert povodom objavljivanja Aleksandrinog albuma “Dreamer” 16. marta.

Pored redovne ritam sekcije sa kojom nastupa, Aleksandri će se za ovu priliku pridužiti i četvoročlana duvačka sekcija, i par bek vokala. Pored muzike sa debi albuma, Aleksandra I njen desetočlani bend  pripremila je i nekoliko iznenađenja uključujući I specijalne goste kao i perdstavljanje novog još nesnimljenog materijala.

Tekst: Danijela Milić, LeitmotivArts