PODELI

Treći, završni dan ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, koji će ove godine u Novom Sadu biti održan od 5. do 7. septembra, obeležiće specijalan program pod nazivom “Americana Night”.

Veče tradicionalne američke muzike, koje Festival organizuje u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji, obeležiće nastupi dva benda iz Srbije i jednog iz Hrvatske, koji neguju ovu vrstu muzičkog izraza, uz glavne zvezde, sastav Hayseed Dixie iz američke savezne države Tenesi.

Program “Americana Night” će biti održan 7. septembra, sa početkom u 20 časova, na sceni u Katoličkoj porti. Kao glavne zvezde nastupiće sastav Hayseed Dixie iz američke savezne države Tenesi. U pitanju je grupa vrhunskih muzičara, izumitelja muzičkog pravca “rokgras”, koji uz pomoć akustičnih instrumenata, bendža, violine i gitare, oživljavaju poznate hard rok kompozicije u stilu blugras, hilbili i kantri američke muzike. Najpoznatiji su po blugras obradama hitova legendarnog australijskog benda AC/DC (Ej-Si-Di-Si), a do sada su prodali preko pola miliona albuma i nastupali na svih pet kontinenata, uključujući i vodeće evropske muzičke festivale, Glastonberi, Roskild i Daunloud. Njihove svirke su spektakli dobrog zvuka i još boljeg provoda, koje ne treba propustiti.

“Americana Night” će upotpuniti i bendovi iz Srbije, Rain Dogs iz Beograda, koji izvodi repertoar alternativne zvezde – Toma Vejtsa, kao i indi-rok bend The Mothership Orchestra iz Požege. Gosti iz Hrvatske, Picksiebner  neguju zvučnu kombinaciju kantrija, bluza i roka, i do sada imaju dva albuma autorske muzike objavljena za izdavačku kuću “Croatia records”.

“Americana Night” će, kao i svi ostali programi Festivala uličnih svirača, biti besplatni za publiku. Festival organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pomoć Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, ambasade SAD u Beogradu i Naftne industrije Srbije.