PODELI

Međunarodni festival aktualne glazbe – 16. festival ŽEDNO UHO održat će se u Zagrebu u klubu Močvara i dvorani Jedinstvo od 20. do 23. svibnja 2015.

Šesnaest godina predanog rada i iskrene ljubavi koju Žedno Uho gaji prema nezavisnoj  globalnoj glazbenoj sceni još jednom donosi Zagrebu jedinstveni Žedno Uho festival – riznicu kvalitne moderne glazbe u trendu s aktualnim svjetskim glazbenim događanjima.

Recept pri odabiru izvođača idejnog  začetnika Žedno Uho institucije Mate Škugora nakon šesnaest godina ostaje nepromijenjen.

Na 16. Žedno Uho festivalu očekuje vas pregršt kvalitetnih nastupa izvođača širog spektra žanrova biranih srcem bez kompromisa prema glazbenoj industriji s jednim primarnim ciljem – razveseliti sve vjerne i nove fanove kao i same Žednouhe. Bez kompromisa za Žednouhe glazba je uvijek na prvom mjestu što potvđuje i popis stranih izvođača koji su nastupili na nekim od prošlih festivala:  Pere Ubu, Butthole Surfers, Jamie Lidell, Dj Rapture, Amon Tobin, The Notwist, Iron & Wine, DKV Trio, Hauschka, Ben Frost, Black Lips, ZU, Melvins, Mouse on Mars i još na stotine drugih.

Kao prvog izvođača koji će nastupiti 20. svibnja na otvaranju festivala najavljuje se inspirirajući, ne tako uobičajenog  zvuka, post-rock sastav iz Belfasta – And So I Watch You From Afar. Glavna snaga i uspjeh na globalnoj sceni ASIWYFA, vrlo kompleksnih aranžmana i općenito nekonvecionalnog pristupa rock glazbi, nalazi se u nastupima uživo. U relativno kratkoj karijeri (od 2005. godine) održali su preko 700 koncerata diljem svijeta čime su na najzdraviji način stekli vojsku vjernih fanova. Svaki koncert ASIWYFA posebno je nezaboravno euforično iskustvo – životna radost proizašla iz uživanja benda u glazbi, koju u cijelosti uspijevaju prenijeti na publiku energičnim nastupom.

Bend je aktivan od 2005. godine kao četvoročlani sastav, a trenutnu postavu, gdje su tri člana od samog početka, čine : Rory Friers – el. gitara, efekti; Niall Kennedy –el.  gitara, efekti; Johnny Adger – bass gitara i Chris Wee na bubnjevima.  ASIWYFA pomoću instrumenta, efekata i glasova koje često koriste po principu repeticije samplera stvaraju egzotične, opijajuće glazbene teksture i minijature pune emocija koje poput kolaža slažu u moderno rock glazbeno djelo. U slučaju ASIWYFA rock predstavlja na prvom mjestu filozofiju izričaja koju čine sloboda, bunt i jasan čvrst stav , ali ne i zvuk koji se očekuje pri pomisli na rock. Oni su bend koji putem aranžmana proizašlih iz moderne kompozicije sviraju konkretnu ritmičnu kompleksnu glazbu u kojoj se putem aranžmana sinkopiranih ritmova osjećaju i utjecaji afričke i glazbe dalekog istoka.

Iako su prilično jedinstvenog zvuka And So I Watch You From Afar  mogu se svrstati uz grupu egzotičnih modernih rock bendova kao što su Battles, Tune Yard i 65DaysOfStatic.

Do sada su izdali tri studijska albuma, a  4. svibanja objavit će i četvrti album naziva „Heirs“ za diskografsku kuću  Sargent House, a koji će zagrebačku premijeru doživjeti 20. svibnja u klubu Močavara na otvaranju 16. Žedno Uho festivala.

Za ovu godinu Žedno uho najavljuje i limitirani broj festivalskih karata po povoljnim cijenama za najvjernije, a i najbrže ljubitelje kvalitetne glazbe.  Više informacija o festivalskim ulaznicama kao i o pojedinačnim ulaznicama bit će uskoro objavljene putem medija i socijalnih mreža.