PODELI

Finska metal četvrorka okupljena pod nazivom Apocalyptica i globalno prepoznatljiva po violončelima kao glavnom instrumentu, nastupiće u Tvornici kulture u četvrtak, 15. oktobra.

Oformljeni još davne 1993. kao kvartet violončela pažnju fanova i medija dobili su originalnom idejom i vrhunskom interpretacijom najvećih hitova Metallice na debitantskom albumu “Plays Metallica By Four Cellos”. Sva četvorica osnivača, Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen, Max Lilja i Antero Manninen, diplomirali su na helsinškoj Sibelius Akademiji koja je do danas ostala umetnička baza iz koje dolaze članovi Apocalyptice.

Mada su krenuli kao ponešto neobičan Metallica tribute bend već na drugom albumu “Inquisition Symphony” proširuju repertoar obradama bendova Faith No More, Sepultura i Pantera, ali uključuju i prvu autorsku pesmu.

Već na trećem albumu, “Cult” iz 2000. godine, prevladavale su njihove pesme, dok je četvrti, “Reflections” iz 2003. sadržavao isključivo autorske radove. U tom trenu bend je već doživeo promene u postavi (otišli su Lilja i Manninen, a došao čelist Perttu Kivilaakso, a kasnije i bubnjar Mikko Siren), pokazao žanrovsku širinu (od klasike preko hard rocka, grungea, industrial do progresivnog i sympho metala) i sviranje obrada zamenio zvedanim saradnjama. U nešto više od decenije Apocalyptica je nanizala impresivan spisak saradnji s velikim imenima poput Coreya Taylora (Slipknot), Gavina Rossdalea (Bush), Maxa Cavalere, Nine Hagen, Ville Valoa (HIM), Joea Duplantiera (Gojira) i mnogih drugih. I studijski bend se potrudio dovesti inženjere zvuka koji će znati izvući maksimum, pa su tako na uspešnom povratničkom izdanju “7th Symphony” radili s producentima Joeom Barresijem (Queens of the Stone Age, Tool) i Howardom Bensonom (My Chemical Romance, Papa Roach).

U Zagreb intenzivan, glasan i eksplozivan Apocalyptica show dolazi u sklopu ogromne svetske turneje na kojoj promovišu aktuelan album “Shadowmaker”. Do 15. oktobra kada sleću u Tvornicu kulture biće gotovo konstantno na putu. Trenutno je u toku američka serija koncerata, nakon koje sledi kanadska, a u Evropu se vraćaju 12. juna.

Osmi studijski album, “Shadowmaker”, objavljen je 17. aprila, sadrži 10 novih pesama i prvi put uključuje vokal Frenkyja Pereza koji s bendom nastupa i uživo. Ulazak Pereza u Apocalypticu predstavlja značajan korak napred. Prvi put imaju samo jedan vokal na celom albumu što je pesmama dalo čvršći i prepoznatljiviji zvuk, različit od prošlih izdanja na kojima su se gostujući pevači pojavljivali tek na pojednim pesmama.

Organizator koncerta je agencija  LAA.

 

Ulaznice po ceni od 120 kn u prodaju kreću u ponedeljak, 18. maja i ta cena ostaje na snazi do 12. jula. Od 13. jula do 14. oktobra cena će im iznositi 140 kn, a na dan koncerta 160 kn.

 

Službena prodajna mesta:

Dirty old shop, Tratinska 18

Rockmark, Berislavićeva 13

Dallas Music Shop, Tkalčićeva 7

Aquarius CD Shop, Varšavska 13

Eventimova prodajna mesta i www.eventim.hr

Entrio prodajna mesta i www.entrio.hr