PODELI

Sinoć je u Los Anđelesu održana osamdesetpeta dodela Oskara.

Oskar se smatra za najprestižniju nagradu u oblasti filmskog stvaralaštva, a svečanost povodom uručenja je prilika i da svetske zvezde zablistaju na crvenom tepihu bez obzira da li su nominovane ili ne.

Filmsko ostvarenje Bena Afleka, film “Argo”, koji se temelji na istinitim događajima, dobio je Oskara za najbolji film. Iznenađenje večeri svakako se desilo pri uručenju ove poslednje nagrade. Nagradu je uručio Džek Nikolson, a u program se uključila i prva dama SAD Mišel Obama, koja je direktno u Beloj kući otvorila kovertu sa imenom dobitnika.

Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Danijel Dej Luis za  glumu u istorijskom spektaklu “Linkoln” i Dženifer Lorens za ulogu neorutične udovice u romantičnoj komediji “U dobru i u zlu” .

Nagradu za najbolju režiju dobio Ang Li za film “Pijev život”, dok je Kventin Tarantino  dobio Oskara za najbolji originalni scenario.

Austrijski film “Ljubav” proglašen je za najbolji film stranog govornog područja, dok je Diznijev crtani film “Paperman” dobio nagradu za najbolji animirani kratki film.

Ove godine  Oskara za najbolju obradu zvuka podelili su Bondov “Skyfall” i film o hvatanju Bin Ladena “00:30 Tajna operacija”. Žaklin Duran je dobila Oskara za najbolju kostimografiju u filmu “Ana Karenjina”.

Za najbolji dokumentarac nagrađen je film “Potraga za Šećernim čovekom” reditelja Malika Benžilula.

Pogledajte spisak nominacija i pobednika u svim kategorijama na ovom linku.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.