PODELI

Prošle subote u klubu The Quarter održan je jesenji market rukotvorina artSCAPE. Za dobru atmosferu pobrinuli su se DJ Medicineman iz Kanade, DJ Julijana iz Makedonije i novosadski bend Gandy & The Sin Experience. Posetiocima su se predstavili izlagači koji prikazuju svoje rukotvorine i ostale unikate kao sto su nakit, odeća, obuća, detalji za kuću, dekoracija…

Iskreno, nisam ljubitelj jeseni i zime, više volim leto i prijatnih +30 stepeni, ali me je ovaj događaj u subotu uverio da i na +10 može biti lepo. Na samom ulazu u klub Quarter zamirisalo je kuvano vino i shvatila sam da je to to. Zima je na pragu, gotovo je sa letnjim festivalima i dešavanjima na otvorenom. Našla sam se sa prijateljima i krenuli smo u obilazak. Mnogo šarenila, zanimljivih dezena, kreacija, ideja. I sve to na jednom mestu. Od nakita, preko ručno rađene kožne obuće, šivenih torbi, heklanih i štrikanih lutkica, do peciva za kućne ljubimce … Oduševila sam se jer se i po hladnom vremenu održava ovakav događaj koji je okupio veliki broj ljudi.

Sa organizatorkom skupa, Kimberly Kovač, popričala sam o samom jesenjem marketu.

arteco1

Kako ste došli na ideju da organizujete ovakav market?

Kimberly: ArtSCAPE je dogadjaj koji se dešava sezonski (zima, proleće, leto, jesen). Nastao je kao ideja da povežemo kreativnu zajednicu u Novom Sadu i širom Srbije, pružajući umetnicima mesto da se povežu i zabave predstavljajući svoje radove.

Kad ste održali prvi market? Šta posetioci mogu da očekuju na ovakvim manifestacijama?

Kimerly: Naš prvi događaj bio je na zimu 2014. godine . Naš market se trudi da spoji sve vrste umetnosti, predstave, živu muziku, vizuelne Deco/instalacije, uglavnom sve što smo osećali da je kreativno i da treba  da se podeli sa ljudima. Cilj nam je da iznenadimo naše goste i da svaki događaj donosi nove ideje. Za ovaj market, naš tim je izgradio Deko 2x2m zmaja koji je istaknut iznad bine. Imamo i foto studio gde možete dobiti vašu fotografiju za 30 minuta. Trudimo se da imamo za svakog po nešto. Predstava novog cirkuskog teatra Kreativnig pogona održana je večeras uz divan performans žongliranja, pesme i igre. U muzičkom delu nastupa bend Gandy & The Sin Experience koji pored mandoline, gitare, saksofona, bas gitare, i bubnjeva  ima i taj  Tom Vaits stil. Pored njih, za muziku su zaduženi Djevi iz Kanade i Makedonije. artSCAPE dovodi nove umetnike na svaki market uz živu muziku, DJ setove, plesače, akrobate, slikare, fotografe, vajare, glumce i mi ciljamo da vas svaki put iznenadimo bogatim programom.

Ko sve može da izlaže na marketu?

Kimberly: Za svaki market selektujemo oko 40-ak izlagača koji prikazuju svoje rukotvorine i ostale unikate kao sto su nakit, odeća, obuća, detalji za kućnu dekoraciju itd.  Na našem sajtu artscape.rs obaveštavamo zainteresovane o sledećem marketu i dajemo im rok za prijavu.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Kimberly: Nemamo neki poseban plan za budućnost. Ne želimo da postanemo komercijalni događaj, nastavljamo da gradimo našu „komunu“ iz sezone u sezonu.  Ovo je krug ljudi koji vole i cene umetnost, razmenjuju osmehe i vole da se zabavljaju.

Posle zanimljivog razgovora sa Kimberly, još jednom sam obišla sve izlagače i pažljivo pogledala sve unikatne rukotvorine, savršene ideje i kreacije. Odličnu atmosferu napravili su DJ-evi, kao i sastav Gandy & The Sin Experience, pa su , pored publike, čak i neki izlagači đuskali za svojim tezgama. Dobro raspoloženje nije mogao da mi pokvari ni hladan vetar koji me je pratio dok sam pešačila do kuće. Ko zna, možda i zavolim jesen i zimu, makar malo :).

Marija Ćurčija

Foto: Slobodan Vučković