PODELI

Na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu, koji će se održati od 14. do 17. avgusta, nastupiće dva trija-jedan iz Izraela i jedan iz Brazila, a predvode ih gitaristi Assaf Kehati i Daniel Marques, kao i jedna velika postava koju čine slovenački vokalni kvartet Vox Arsana koji će nastupiti uz pratnju Big Benda DOM.

Trio gitariste i kompozitora Asafa Kehatia nastupiće u petak, 15. avgusta.  Assaf Kehati,  jazz gitarista i kompozitor poreklom iz Izraela koji živi i radi u SAD, sarađivao je sa mnogim muzičarima svetske jazz scene, među kojima su i Ran Blake, Seamus Blake, George Garzone, Victor Lewis i Billy Hart. U pripremi je njegov treći studijski album, a prethodna dva albuma “View From My Window” i “Flowers and Other Stories” jazz kritika je vrlo povoljno ocenila. Kehati je nastupao širom sveta, na prestižnim jazz festivalima kao što su Washington DC Jazz Festival, Toronto Jazz Festival, MuzEnergo Jazz Festival… Sa njim sviraju i Ehud Ettun – kontrabas i Ronen Itzik – bubnjevi.

Trio brazilskog virtouza na klasičnoj gitari Daniela Marquesa nastupiće na poslednjeg dana festival, u nedelju 17. avgusta  i predstaviti karakterističan zvuk Brazila u kombinaciji sa snažnim autorskim izrazom i u autentičnom izvođenju. Daniel Marques de Aguiar studirao je gitaru kod najboljih brazilskih pedagoga, a svoj upečatljivi stil izgradio je na kombinaciji perfektne klasične  tehnike i bogatstva brazilskog folklora i ritmova nastalih iz njega. U žiži Marquesovog interesovanja pre svega jeste frevo muzika, koju i teorijski proučava. Sarađivao je najvećim imenima brazilske muzike (Hermeto Pascoal, Paulo Moura, Guinga, Carlos Malta, Zé Paulo Becker, Gilson Peranzzetta…). Dobitnik je prestižne brazilske nagrade “Prêmio da Música Brasileira” za 2010.godinu, kao vođa orkestra Orquestra Frevo Diabo. Nastupao je ina koncertu povodom rođendana švedske princeze Viktorije 2008. godine.

Slovenački vokalni kvartet “Vox Arsana” i Big band DOM (Dobrepoljski Orkester Mladih) nastupiće u subotu, 16. avgusta. Vox Arsana  jedan je od retkih, ali i ne samo zato – najuspešnijih mešovitih vokalnih sastava na Balkanu pa i u širim evropskim razmerama. Nastali po ugledu na svetski poznate sastave (New York Voices, Manhattan Transfer i The Real Group)  uspeli su da za relativno kratko vreme izgrade svoj stil baziran na kombinaciji savremenog gospela, popa i swinga a sve to začinjeno soulom, jazz harmonijama ritmičnim polifonim pevanjem. Jedno od najvećih priznanja im je i to što od prošle godine nastupaju pod patronatom renomiranog vokalnog sastava “New York Voices” – dobitnika Grammy nagrade.  Osim u Sloveniji, nastupali su i u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i USA.  Članovi kvarteta su: Teja Letonja (sopran), Ana Delin (mezzosopran), Mladen Delin (tenor) i Samo Ivačič (baritone). Vox Arsana trenutno priprema svoj prvi album, koji će snimiti u saradnji sa big bendom RTV Slovenije, a na Nišvilu se predstavljaju u pratnji svojih čestih saradnika ‘ odličnog mladog Big Banda DOM.  Big Band DOM (Dobrepoljski orkester mladih) je slovenački big bend koji iza sebe ima dva albuma: “Doin’ Basie’s Thing” (2008) i “Moj Piran” (2009). Umetnički vođa benda je Braco J. Doblekar, koji će, kao jedan od originalnih članova supergrupe September, takođe nastupiti na ovogodišnjem Nišville festivalu.

Foto: Simon Bučan