PODELI

Kultna supergrupa Babe objavila je dugoočekivani singl “Daj mu ga Lola”, kao i spot za koji frontmen Žika Milenković kaže da predstavlja njihovu „internu Paradu ponosa“.

“Daj mu ga Lola” prvi je diskografski i video zapis beogradskih Baba posle 15 godina pauze.

“Pesma je nastala još pre 13 godina”, objašnjava Milenković. “Kad smo krenuli u rad na novom albumu rešili smo da nju izdvojimo, jer mislimo da je ‘na prvu loptu’ i da može da privuče pažnju. Sve pesme za novi album su snimljene. Miksamo ih jednu po jednu, tako ćemo ih i izbacivati”.

Pesma “Daj mu ga Lola” je snimljena ovog proleća u beogradskom „Master Blaster“ studiju ispred koga je u Resavskoj ulici snimljen i spot krajem juna, po ideji i u režiji Milenkovića, a za montažu je bio zadužen Marko Nedeljković.

“Sve je ‘low budget’. Veliku pomoć nam je pružio plesni centar ‘Mladost’. Sve smo se dogovorili telefonom i spot uradili za pola sata. U pitanju je, kao i uvek vezano za Babe, improvizacija. Obradili smo internu ‘Paradu ponosa’, sve je prošlo bez ikakvih problema. Video je snimljen sa više spravica, vide se svi koji su u tome učestvovali”, kaže Žika.

Zanimljivo je da je u pesmi “Daj mu ga Lola” harmoniku svirao Goran Mitić Mita, baš kao i u „Francuskoj ljubavnoj revoluciji“ na legendarnom drugom albumu Bajage i Instruktora „Sa druge strane jastuka“ (1985).

Babe su 1992. nastale kao supergrupa sastavljena od muzičara iz poznatih srpskih bendova. Pored Žike, tu je bio Zoran Ilić Ilke, tada gitarista Riblje čorbe, bubnjar Goran Čavajda Čavke (Električni orgazam) i basista Bojan Vasić Vasa (ex Bezobrazno zeleno) na čiju inicijativu je grupa i osnovana. Ubrzo ju je, međutim, napustio pa ga je zamenio Dejan Škopelja Škopi (ex U škripcu). Bubnjari su se nekoliko puta menjali, a u obnovljenoj postavi svira Goran Ljuboja Trut (E-Play, ex Rambo Amadeus).

Babe su objavile tri albuma: „Slike iz života jednog idiota“ (1993), Lažne slike o ljubavi (1995) i „Slike sna i jave“ (1999), uz EP „4 babe, 4 pesme“ (1994) i kompilaciju „Hoću da budem PS“ (1998) sa tri nove pesme. Rad benda je zamrznut 2000. godine, a grupa se okupila, igrom slučaja, 2013, na dve decenije od objavljivanja diskografskog prvenca.

Povratnička svirka pred prepunom salom Amerikana na prošlogodišnjem Long Night festivalu u Domu omladine Beograda bila je trijumfalna, pa su 2013. usledili nastupi i na kragujevačkom Arsenal festu i beogradskom Beer festu. Babe su nedavno svirale i na humanitarnom festivalu „Noć za pomoć“ ponovo u DOB-u, kao i na Ex Yu Rock festu u Starčevu.