PODELI

Čuvena parna pivara „Ignjat Bajloni i sinovi“ u Cetinjskoj ulici dobija novo ruho i svrhu pre svega u vidu kluba za velike koncerte i kulturu ispijanja piva.

SubBeerni centar“, najveća pivnica kod nas nastala po uzoru na svetske metropole, 29. decembra otvara za javnost svoja vrata, a tom prilikom nastupaće Kiki Lesendrić i Piloti. Ovo mesto će biti žarište za brojna kulturna dešavanja (izložbe, galerije i tome slično), koncerte poznatih i demo bendova, ali i kaver i tribjut izvođača. U početku će biti najzastupljeniji koncerti i pivo, dok nešto kasnije proradiće i kuhinja bogata specijalitetima prilagođenim ljubiteljima piva.

U Cetinjskoj 15 je baš na tom mestu nekada bio deo kompleksa pivare Ignjata Bajlonija i u njemu se nalazio deo proizvodnih kapaciteta pivare, kao i prostor za skladištenje piva.

Uređen je u popularnom industrijskom stilu, ali ne iz potrebe da se prate trendovi, već da se što više očuva postojeći prostor, pošto je u pitanju rekonstrukcija impresivnog industrijskog objekta iz 1892. godine. Poštujući nasleđe, „SubBeerni centar“ je dominantno pivnica, istakla je arhitekta Jelena Milutinović i dodala da se prostor sastoji iz nekoliko celina.

Najveći deo „SubBeernog centra“ predstavlja koncertni deo koji sadrži binu za nastupe, parter i tribine za publiku, a tu je i deo koji bi bio najsličniji VIP tribinama.

Baš na mestu na kojem se nalazi „SubBeerni Centar“ nekada je radila jedna od najvećih i najstarijih pivara u gradu. „Ignjat Bajloni i sinovi“ je od 1888. bila jedna od retkih pivara na parni pogon sa najmodernijim mašinama tog doba.