PODELI

Banjalučki sastav Sopot nastupiće na festivalu “Live at Heart No. 6” u Švedskoj, zahvaljujući saradnji Jelen Demofesta sa švedskom organizacijom NBV.

Reč je o najvećem festivalu koji se održava u Skandinaviji, a ovo je još jedan od koraka koji Jelen Demofest čini na polju razmene kulture, te širi polje delovanja daleko van granica Balkana.

Sopot je već u nekoliko navrata nastupao u inostranstvu u sklopu svojih turneja, tokom kojih su obišli brojne zemlje Evrope, a među njima se nalazila i Švedska, pa će ovo biti treći nastup Banjalučana u skandinavskoj kraljevini.

“Po informacijama koje smo dobili, riječ je o zaista ogromnom festivalu na kojem će svirati više od 200 muzičara na oko 20 bina. Potrudićemo se da iskoristimo ovu priliku za putovanje i nastup koju nam je pružio Jelen Demofest, pa razmišljamo da zakažemo još neke nastupe i napravimo manju turneju po Skandinaviji i, eventualno, sviramo i u Njemačkoj”, navodi Petar Topalović, frontmen Sopota i dodaje da bend do tada čeka još mnogo posla.

Otkriva da se Sopot trenutno sprema za snimanje trećeg spota sa aktuelnog albuma “Sopotnik”.

“Snimaćemo spot za pjesmu ‘Zovi me’, a trenutno smo u procesu pisanja scenarija. Takođe, u planu nam je da objavimo i EP izdanje sa tri ili četiri numere, ali o tom potom”, kaže Topalović.

Podsećamo, na prošlogodišnjem, sedmom izdanju publici Jelen Demofesta su se predstavila dva neafirmisana sastava iz Švedske, Dismissed i What’s Left of the Sun iz Geteborga, koji su imali čast da otvore festival na letnoj pozornici tvrđave Kastel.  Sa druge strane, Sopot je dobio šansu da uzvrati gostovanje kao najperspektivni sastav iz ovih krajeva, a čija popularnost zahvaljujući dokazanom kvalitetu raste iz dana u dan.

Inače, NBV organizacija sa kojom Jelen Demofest sarađuje je obrazovna organizacija, finansirana od strane organa lokalne samouprave, koja se bavi očuvanjem i razvijanjem narodnog znanja, a festival na kojem će se Sopot nastupiti održava se u gradu Erebro od 2. do 5. septembra.

Konkurs za Jelen Demofest 08 otvoren još mjesec dana

Konkurs za takmičare osmog Jelen Demofesta je otvoren još mesec dana, preciznije do 1. aprila, što je rok do kojeg se svi zainteresovani demo bendovi mogu prijaviti preko zvaničnog sajta festivala www.demofest.org. Elektronska prijava koju je potrebno detaljno ispuniti nalazi se u kategoriji Festival/Takmičari, a zatim je poslati na adresu konkurs@demofest.org.

Nakon završenog konkursa, stručni žiri će odabrati 30 bendova koji će imati priliku da pred publikom nastupe na jednoj od dvije kvalifikacione večeri, a imena takmičara biće objavljena tokom juna.

Foto: Bojan Vasiljević