PODELI

Banka vremena je onlajn platforma za volontiranje, deljenje i mreža razmenjivanja putem razmene vremena i različitih usluga. Dizajnirana je za mlade koji mogu i hoće da poklone određeni broj časova za volontiranje. Svaki član – volonter ima određenu količinu slobodnog vremena i znanja koje želi da pokloni zajednici. Za uzvrat može dobiti jednaku količinu vremena ili određenu pomoć drugog člana. 

Zašto Banka vremena postoji?

  • Da bi se aktivirali i koristili vreme na najbolji mogući način

U banci vremena vreme je nadragoceniji resurs!

  • Da budete uvek u toku sa najnovijim pozivima za volontere

Svaka organizacija koja želi da pozove volontere na neku aktivnost može to učiniti na platformi.

  • Da lakše nađete sebe kroz svoja interesovanja

Nije uvek lako naći šta je to što nas zanima i šta je to u čemu smo baš dobri. Kroz volontiranje na različitim vrstama projekata dobijamo uvid u to kako funkcionišemo sa različitim ljudima u neobičnim situacijama.

  • Da biste se usavršavali

Časove ili konsultacije koje vam trebaju, a koje biste inače platili novcem, ovde razmenjujete vremenom.

  • Da naučite da učite druge

Jedna od najlepših stvari jeste kada vidimo da smo doprineli nečemu što je veće od nas samih. Uvideti da možete nekog da naučite nešto što vi znate je predivan osećaj.

Ko sve moze da svrati u banku vremena?

  • svi ljudi dobre volje koji su volontirali
  • svi mladi koji žele da volontiraju
  • organizacije kojima su potrebni volonteri

Ovaj projekat sprovodi Novosadski edukatovni centar, a evo kako oni objašnjavaju ideju razmene vremena.

Kako ste došli na ideju da pokrenete projekat?

Ideja “time sharinga” ili razmene sati u našem udruženju, postoji i od ranije gde smo i pokušavali da realizujemo ovu ideju putem nekih drugih platformi, ali kada smo ispratili konkurs za finansiranje projekata iz aplikacije „Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, uočili smo šansu da se ona i realizuje.

Kakve su reakcije mladih na ovu platformu?

Mladi koji imaju iskustva sa volontiranjem vlo rado prihvataju ovaj koncept ali dosta zavisi naravno i od udruženja kojima upućujemo pozive da se uključe i prihvate ovaj pozitivan koncept- razmena i valorizacija volonterskih sati.

Kako platforma funkcioniše?

Platforma povezuje volontere i udruženja i naravno objavljuje pozive za volotiranje. Takođe, platforma obezbeđuje razmenu sati registrovanih korisnika koji imaju profile.

Ekonomski sistem banke vremena omogućuje volonterske angažmane za sve korisnike, koji su u potpunosti u skladu sa njihovim mogućnostima i potrebama. Volonter koji volontira npr. 3 sata, može tih 3 sata da razmeni sa drugim volonterom koji drži npr. časove stranog jezika, muzike, programiranja, mentorstvo ili usluge neke druge organizacije i tako je uštedeo određeni iznos kojim bi inače platio te časove.
Tako da, pored volontiranja i pomoći zajednici, volonter ujedno razmenjuje svoje sate sa drugim članovima (volonterima, organizacijama, udruženjima i dr.) – korisnicima platforme.

Zašto je važno volontirati? 

Pronaći sebe kroz svoja interesovanja i usavršavati se. Naravno pomoći i drugima, okruženju, zajednici i društvu uopšte. Istraživanja pokazuju da podrška i pomoć drugima utiče na to da se i sami osećamo bolje i prijatnije. Svrsishodnije. Naučno je dokazano da altruizam – želja da nesebično pomognemo drugima – utiče na naše zdravlje, pa čak i na dužinu života. Altruistične emocije stvaraju fiziološke reakcije u telu tako što povećavaju nivo hormona oksitocina – zbog kojeg se osećamo dobro, smanjuju nivo stresa i poboljšavaju imunitet. Altruizam u nama izaziva hemijsku reakciju sličnu onoj koju izaziva i istinska ljubav.