PODELI

U Ratkovu je ovog vikenda održana 39. Gitarijada. Organizator je Kulturno edukativni centar Ratkovo, a mesto održavanja bio je Dom kulture.

U petak, 9. avgusta, publici i žiriju predstavilo se osam demo bendova od kojih je četiri benda izborilo plasman u finale koje je držano 10. avgusta.

Osim takmičarskih bendova u petak je u revijalnom delu nastupao bend Dža ili Bu.

Sakramentum (Beograd), Haos (Novi Sad), Infernal Form (Novi Sad), Void Inn (Beograd), Bite (Vršac), Clyde (Novi Sad), Wolfram (Novi Sad) i Undead Pulse (Selenča) imena su bendova koji su dobili priliku da se takmiče na ovogodišnjoj Gitarijadi.

U finale su po odluci žirija, koji je radio u sastavu Mladen Pecović, Gligorije Vukašinović i Zoran Savić, prošli Void Inn, Haos, Clyde i Wolfram. U subotu, 10. avgusta, tačno u 20h počelo je nadmetanje za titulu najboljeg benda.

wolfram

 

Bendovi su dobili po pola sata vremena da se još jednom predstave prisutnima, a žiri je odlučio da je najbolji bend na ovogodišnjoj Gitarijadi bio Haos iz Novog Sada. Kao nagradu dobili su snimanje albuma u studiju “Headroom” u Bačkom Petrovcu. Bend Haos osnovan je početkom juna 2012. godine na inicijativu Nataše Kovačev (vokal) i Rusov Marka (bas). Već u decembru iste godine na Festivalu omladina u Subotici osvojili su nagradu publike. Od januara 2013. god. bend svira u postavi Natasa Kovačev (vokal), Sandra Gugleta (vokal), Marko Mitrović (klavijature, harmonika, usna harmonika), Miloš Rusov (gitara), Dušan Nakić (bubanj), Rusov Marko (bas).

Void_Inn

Drugo mesto osvojio je bend Wolfram, takođe iz Novog Sada, a treće Void Inn iz Beograda.

Svi takmičarski bendovi pokazali su kvalitet, imali su ozbiljan nastup i dobili zaslužene aplauze.

Void Inn otvorio je finalno veče žestokom svirkom pred malobrojnom publikom, ali je bilo uživanje slušati ih. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni tokom svirke pobedničkog benda koji u svom sastavu ima dva odlična ženska vokala. Clyde je pored dobre svirke poznat i po svom stilu oblačenja te nas uvek svojim nastupom vrate u osamdesete godine prošlog veka.

Clyde

Wolfram je pružio publici priliku da čuje malo drugačiji zvuk od onoga što se na Gitarijadama obično može čuti. Njihovo stvaralaštvo je vidno pod uticajem benda Tool, a to nije zvuk na koji ćete često naići.

Žiri nije imao nimalo lak zadatak.

Concrete_Sun

Nakon takmičarskog dela usledio je revijalni program tokom kojeg su svirali Infidel, Concrete Sun i Bjesovi.

Vrlo zrela i ozbiljna svirka je usledila tokom revijalnog dela Gitarijade od strane bendova Infidel i Concrete Sun, a prava esktaza u prvim redovima zavladala je kada su Bjesovi izašli na binu.

Infidel

Uprkos odličnim bendovima koji su nastupali kako u revijalnom tako i u takmičarskom delu, publike ove godine nije bilo mnogo, ali verujem da razlog nisu bili izvođači već nedostatak finansija.

Bjesovi

U malom mestu, kakvo je Ratkovo, a koje ima manifestaciju sa ovakvom tradicijom, potrebno je ulagati novac u kulturna dešavanja i pomoći organizatorima da program bude kvalitetan, a Gitarijada posećena, a to se može dobiti simboličnom cenom ulaznica ili u najboljem slučaju besplatnim ulazom. Izgleda da je 400 dinara, koliko je bila cena ulaznice u subotu, previše za budžet meštana.

Prevent

Sve u svemu, 39. Gitarijada u Ratkovu je završena, a organizatori su se pokazali kao dobri domaćini i nadam se da će sledeće godine biti posećenija jer je kvalitet bendova koji na Gitarijadi nastupaju neosporan i šteta je da ovakav događaj ne bude dostupan širem auditorijumu.

Tekst i foto: Ivana Jovanović