PODELI

Druge večeri na Kraljevici, gde se održavala zaječarska Gitarijada, bilo je prisutno preko 40000 ljudi.

Na žalost, tokom nastupa demo bendova nije bilo ovoliko ljudi, ali rekord posete oboren je zahvaljujući nastupu Parnog Valjka koji je usledio pre takmičarskog dela Gitarijade.

Na glavnoj bini program je 3. avgusta otvorio bend Rockout, a nakon njih svirao je Centurion.

Prvi revijalni bend koji je nastupao na 47. Gitarijadi ove večeri bio je Parni Valjak. Prostor na Kraljevici bio je mali da primi sve koji su želeli da ih čuju. Procenjuje se da je bilo preko 40 hiljada posetilaca, a prilaz bajkerskoj zoni bio je blokiran skoro do ponoći kada su završili svoj nastup i kada je veliki deo publike otišao. Brojke, aplauzi, ovacije i horsko pevanje publike govore da je ovaj bend veoma tražen na našim prostorima i dalje, a svoj nastup završili su izvođenjem svoje najpopularnije pesme „Sve još miriše na nju“.

parni_valjak

Nakon nastupa Parnog Valjka publici se predstavio bend VIS Novi Dan iz Zaječara koji je prošle godine dobio nagradu publike, a zatim je usledio nastup šest demo bendova po sledećem redu: Ućuti Pas (Lazarevac), Huti Ota Tre (Zaječar), Obscured (Novi Sad), Marienfeld (Pančevo), Vizija (Skoplje) i Mud Factory (Vranje).

U odnosu na prvo takmičarsko veče, sinoć je na Kraljevici dominirao nešto tvrđi zvuk i zanimljiv scenski nastup. Ućuti Pas pobrao je simpatije svojim energičnim nastupom i izborom pesama za petnaestominutno predstavljanje, a zatim je pred domaćom publikom svirao Huti Ota Tre.

Najzanimljiviji scenski nastup imao je novosadski bend Obscured čiji je pevač na binu izašao u oklopu, a ujedno su bili prvi od ukupno tri metal benda koji su svirali ove večeri. Publika ih je odlično prihvatila što se videlo i kasnije kada se aplauzima određivalo koji će bend dobiti nagradu publike.

obscured

Sledeći metal bend koji se predstavio publici je Marienfeld iz Pančeva, a nakon benda Vizija iz Makedonije, svirao je Mud Factory, a kako se kasnije ispostavilo pobednici 47. Gitarijade, i to je bio treći metal bend ove večeri koji je svojim žestokim zvukom prodrmao publiku u Zaječaru.

Odlukom žirija (Branimir Lokner, Dragutin Matošević, Dejan Najdanović Najda, Dragiša Radulović) u super finale prošli su bendovi Ućuti Pas, Obscured i Mud Factory. Na proglašenje pobednika morali smo da sačekamo nešto više od sat vremena jer je na binu izašao još jedan hrvatski bend koji ima veliku bazu fanova u Srbiji, Elemental.

Fascinantno je kako Remi s lakoćom očarava publiku i pravi sjajnu atmosferu, a na repertoaru su se našle, osim starih hitova, i pesme sa novog albuma „U redu je“. Nastup su završili upravo jednom novom pesmom „Po mojoj mjeri“. Ovaj bend zasluženo se svrstava u jedne od boljih u regionu. Sinoćnji nastup bio im je prvi na zaječarskoj Gitarijadi, a podelili su sa publikom i svoje zadovoljstvo što se tiče njihove posete Zaječaru.

elemental

Nakon nastupa Elementala predsednik žirija, Bane Lokner, proglasio je pobednika 47. Gitarijade, a nagrada je, kako smo već i rekli, otišla u Vranje. Konkurencija je bila jaka, a odluka žirija bila je jednoglasna.

Kao što je manje više bilo i očekivano, nagradu publike i ove godine dobio je zaječarski bend. Huti Ota Tre dobili su najjači aplauz prisutnih što je jedini kriterijum za izbor pobednika u ovoj kategoriji.

Oko 4h ujutru nekoliko hiljada najupornijih posetilaca Gitarijade aplauzom je pozdravilo izlazak Ritma nereda na binu. Ritam nereda zvanično je zatvorio ovo izdanje Gitarijade i to na najbolji mogući način – odličnim nastupom, savršenim zvukom i profesionalnošću tokom svake sekunde svog nastupa. Jedan je RN i bez sumnje savršen izbor za zatvaranje manifestacije sa tako dugom tradicijom i doček prvih zraka sunca na Kraljevici. Za kraj, kada je već uveliko svanulo, pozdravili su se sa prisutnima pesmom „Put beznađa“.

ritam_nereda

Iako je na ovogodišnjoj Gitarijadi nastupilo dosta bendova u revijalnom delu, nije izostala ni podrška publike bendovima koju su se takmičili za titulu najboljeg na 47. Gitarijadi u Zaječaru. Nešto bolje rekacije publike bile su tokom druge takmičarske večeri, ali i bendovi koji su se predstavili prvog dana ostavili su jako dobar utisak na prisutne.

Ništa manje dobro proveli su se i posetioci Bike bine gde su nastupali Rok Bulevar, Mad Red, Epilog, Kiza i Bluza bend, Helm, Bandover.

Organizatori se mogu pohvaliti izuzetno velikom posetom što je dokaz da je izbor bendova za revijalni deo bio pun pogodak. Rekord posećenosti ove Gitarijade nije nenadmašiv, ali ipak nije ni lak zadatak da ovogodišnja brojka bude premašena sledeće godine.

Videćemo kako će izgledati 48. izdanje Gitarijade, a pobednicima čestitamo na zasluženoj nagradi.

Tekst i foto: Ivana Jovanović, Andrea Magazin