PODELI

U subotu 01. jula u novosadskom klubu SUBURBIA 021 održaće se žurka za novi mural.

Nastupaju SODIP (OUTWORLD), DAVID PETROVIĆ i GEORG a pre nastupa biće otvorena izložba fotografija dosadašnjih murala fotografa – DON EYE Mihajlo Dondur-a.

Cena ulaznice do 23h karte je 200 dinara a posle 23h 300 dinara.

Karte se kupuju na ulazu!

“Mural će biti izveden u julu mesecu ove godine od strane samog umetnika Remeda, čiji je mural u Novom Sadu prekrečen početkom godine. Kao treći  u nizu murala, to će biti odličan primer narednih akcija “Lančane reakcije” koje su uveliko u pripremi, a koje podrazumevaju slobodu stvaralaštva, kreativnost, zajedništvo, individualnost i ljubav prema sredini u kojoj živimo. Takodje želimo da podignemo svest naših sugradjana o značaju urbanog likovnog izraza kao legitimnog i opšteprihvaćenog vida komunikacije svuda u svetu. Podršku za izradu murala dobili smo i od gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, koji će donirati deo sredstava za iznajmljivanje cherry picker-a, tj vozila sa zglobnom dizalicom koja nam je neophodna za oslikavanje fasade. Stoga smo zahvalni ljudima iz gradskog odbora za kulturu što su imali dovoljno sluha i razumevanja za našu inicijativu, te se nadamo da ćemo i ubuduće imati njihovu nesebičnu podršku.

Na našu veliku radost dosada smo ostvarili odličnu komunikaciju sa predsednicima kućnih saveta stanara više zgrada u Novom Sadu, na različitim lokacijama. Izuzetno smo zahvalni svim ljudima koji su se dosad uključili u ovu priču, a posebno nas veseli i ohrabruje otvorenost i spremnost na udruživanje. Ovaj oblik gradjanske inicijative i udruživanja je zapravo savršen primer dobre komunikacije i saradnje gradjana Novog Sada radi ostvarivanja plemenite ideje odbrane umetnosti od dnevno-političkih banalizacija i manipulacija. Smisao ove inicijative jeste da se prenese i ostvari osnovna poruka Remedovog murala “The Only Truth”, a to je da samo kreativnom stvaralačkom energijom i konkretnom, u ovom slučaju, umetničkom akcijom, čovek može biti oslobodjen ropstva pred destruktivnim i represivnim sistemima koji izvrtanjem, prisvajanjem i zloupotrebom istine obesmišljavaju smisao pojedinca, smisao individualnosti, ličnosti i svega onog osobenog i plemenitog u ljudskom biću. Stoga ćemo se svojski truditi da svaki naš naredni korak bude isključivo u slavu umetnosti, a svaka naša akcija – živa poruka Remedovog murala. Tog murala više nema, ali to ne znači da je smisao tog umetničkog dela nestao i pao u zaborav, naprotiv.”