PODELI

U četvrtak 07. februara u ulici Venizelosova br. 42 otvara se novo pozorište u Beogradu: Le Studio, a organizacija koja je zaslužna za njegovo otvaranje je Kroz prozor fabrika.

Tom prilikom će se izvoditi predstava Jedan zarez nešto.

Kroz prozor fabrika je do sad u istom prostoru održavala časove glume, mjuzikla i glume na francuskom (što će nastavljati da čini i nadalje), a stvarane predstave su nakon toga izvođene po već postojećim pozorištima po gradu.

S obzirom da je prostor, u kome su se do sada održavale samo probe i časovi, evidentno mali, doživljen je kao neprikladan za pozorišnu scenu. Međutim, prilikom organizovanja pretpremijere predstave Jedan zarez nešto, taj doživljaj se promenio. Ono što se jeste dogodilo je da je stvorena intimnija atmosfera, takva u kojoj se ne osećaš nepozvano da se obratiš glumcima, da im napomeneš da ih ne čuješ, ukoliko je to slučaj ili da im odgovoriš na neko pitanje, imajući osećaj da ga postavljaju upravo tebi i skoro pa zaboravljajući da se nalaziš u pozorištu.

Druga zanimljivost, koju je ovakva intimnost donela, oslikala se u činjenici da je jedan deo publike ostao nakon završetka predstave da priča sa umetničkim timom. Ljudi su postavljali pitanja, iznosili analize, razmenjivali mišljenja i sve to uz malo dobre rakije kojom su ih organizatori ponudili, a koju ovi nisu odbili. Delovalo je da je otpočeo drugi deo predstave – onaj u kojem je publika daleko više govorila. Ovo je navelo članove organizacije da odluče da, u istom prostoru u kojem je scena, otvore bar, u kom će taj oblik drugog dela predstave moći da se nastavlja, u nadi da će postati uobičajeni deo posete ovom pozorištu. Sa tim ciljem, prvih mesec dana će svaki posetilac dobiti jedno besplatno piće uz kupljenu kartu, u nadi da će ga to navesti da ostane i iznese svoje mišljenje. Le Studio je zamišljen da bude pozorište za svakoga, da predstave budu svakom razumljive i da svako bude u mogućnosti da iznese neki vid analize iz svog ugla. U skladu s tim, teme koje će se u tim prilikama obrađivati su naša društveno politička pitanja (iako je reditelj iz Francuske), te će stoga svima bit bliska i razumljiva, a organizatori očekuju da će biti prepoznata i kao veoma bitna.

Predstave će se izvoditi svakog četvrtka, a cena karata će biti 300din za studente i nezaposlene i 500din za sve ostale. Prva na reperotoaru je predstava Jedan zarez nešto.

Jedan zarez nešto je predstava koja problematizuje odnos prema prošlosti, kako njenih likova, tako i njihove zemlje. Priča prati odrastanje dva lika, pripadnika prve generacije koja nije imala priliku da nosi pionirsku kapu, ali pored toga prikazuje i širi spektar međuljudskih odnosa (njihove porodice, komšijske odnose i slično). Nakon što realnost počne da razvejava dečije ideale, menja se i sam način njihovog razvitka. Postavlja se pitanje kako prihvatiti izneverena očekivanja; problematizuje se odnos ideala i realnosti.  Iako je prisutan prikaz tadašnje političke situacije, govor o njoj izostaje. Njeno pozadinsko prisustvo se artikuliše kroz samu priču o odrastanju. Presek društvenog stanja se asocira vešto proizvedenim metaforičnim elementima. Primer je scena u kojoj devojčica primećuje da njenoj slagalici sa slikom Jugoslavije nedostaje jedan deo – Slovenija. Izostala je patetika, što je scene učinilo iskrenijim i jačim. Moglo bi se reći da je Jedan zarez nešto prikaz razjedinjenja na nivou porodice, prijateljstva i slično i to samo po sebi ne mora biti ni dobro ni loše ili prosto može biti jedno od ta dva. Međutim, ono što je zanimljivije je pokretanje pitanja odnosa prema prošlosti, a i budućnosti. Kako shvatiti činjenicu da mi nismo „deca koja dobijaju poklone koje će tek kasnije razumeti“ (kako nas ova predstava karakteriše)?

Reditelj ove predstave je Jean Baptiste Demarigny, asistent reditelja Sanja Maljković a glumci su Ana Jovanović i Boško Petrov. Tekst je pisan kolektivno sa Igorom Ripakom, a korišćeni su i tekstovi  Predraga Matvejevića i Chris Markera. Za scenografiju, dizajn i video zadužena je Sanja Maljković a za zvuk i dizajn svetla Jean Baptiste Demarigny.

Predstava traje 1h i 15min.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.