PODELI

Rok muzej u Beogradu je neophodan – zaključak je grupe prijatelja i ljubitelja rok muzike i svega ostalog što taj pojam podrazumeva.

Ideja je postala bliža realizaciji kada je osnovano udruženje „Institut za savremenu muziku“. Udruženje je onda pokrenulo inicijativu za osnivanje Rok muzeja. Napravljen je projekat, dobijena podrška gradskog Sekretarijata za kulturu, kao i Ministarstva kulture i informisanja.

Jedan od osnivača je basista, producent, aranžer i snimatelj Miroslav Cvetković Cvele (Bajaga i Instruktori). Za beogradski portal Dan u Beogradu objašnjava ovu inicijativu:
– Dva osnovna motiva su bitna. Istorija domaće rok muzike je dovoljno bogata i ne zaostaje ni za jednom svetskom metropolom bilo u kvantitetu ili kvalitetu. Drugi motiv je potreba da se održi sećanje na vrednosti i kvalitet muzike i kulture uopšte, što je u ovom trenutku apsolutno neophodno. Dakle, naša je misija da na jednom mestu prikupimo i sačuvamo od zaborava kulturnu rok baštinu Srbije sa ciljem da novim generacijama pokažemo, a starije generacije podsetimo, kako je nekada izgledala rok scena u Srbiji. Želja nam je da naš i vaš Rok muzej postane pravi istorijski hram…

VIS Omega

Rok muzej u Beogradu trebalo bi da, osim stalne postavke, ima i sve druge aktivnosti i sadržaje. Planirane su tribine, predavanja, radionice, projekcije filmova, gostujuće izložbe, pa i koncerti.

Stalnu postavku činiće instrumenti i oprema, fotografije, umetnička dela koja veličaju rokenrol, ali i plakati, štampana izdanja, ulaznice, ploče i drugi nosači zvuka.

U okviru promocije budućeg novog beogradskog muzeja, u četvrtak, 22. oktobra od 18.00, biće organizovana izložba u Centru za ravnotežu, u ulici Koče Popovića 9 (bivša Zagrebačka).

Posle izložbe svi zainteresovani su pozvani na koncert u Mikser Houseu. Od 20.00 nastupiće tri benda kao „ilustracija epohe“ – Omega iz Zrenjanina, Tilt i Vlada Džet kao osnivač grupe Crni biseri.

Ulaz je slobodan.

Izvor tekst i foto: danubeogradu.rs