PODELI

U utorak, 16. maja, u 20.30 u Art biokopu Zadužbine Ilije M. Kolarca, biće premijerno prikazan dokumentarni film „Zukva“ o sevdah sastavu Divanhana i njihovoj istoimenoj koncertnoj turneji , u produkciji Aljazeera Balkans. Tom prilikom biće prisutni i članovi sastava.

Nakon velikog koncerta u Beogradu na Kolarcu, marta 2016. godine, sastav Divanhana obišao Evropu, svirajući sevdah i šireći zvuke Balkana van regiona. Dokumentarni film „Zukva“ donosi nam priču o tom putovanju.

Početkom 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana kreće na svoju koncertnu turneju Zukva, nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju pomenutog benda. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola istorijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, započinju svoje putovanje zemljama Balkana i Evrope.  Nošeni sevdahom na svom krivudavom putu susretali su ozarena lica različitih tradicija i kultura, te kalemili svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću. Donose priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, na sceni i iza kulisa. Priče sa naizgled sasvim običnim ljudima isprepletene u mrežu koja je svoje niti satkala u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje.