PODELI
Foto: Pixabay

“Betovenov maraton” u kojem će zajedno sa kolegama iz dortmundske filharmonije u jednom danu odsvirati svih 9 Betovenovih simfonija, prvo u Dortmundu, a potom i u Novom Sadu sredinom juna, biće najveći izazov za orkestar u 2022. godini saglasne su sagovornice Tanjuga violinistkinje orkestra Jelena Dimitrijević i Tijana Milošević i potparol BF, Jelena Milašinović.

U 2020. godini navršilo se 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena i tom jubileju je posvećen projekat “Betoven maraton”.

U junu 2022. godine dve filharmonije će neizmenično svirati osam Betovenovih simfonija u Dortmundu pod upravom dirigenta Gabrijela Felca u jednom danu.

Taj dan će se završiti zajedničkim nastupom dveju filharmonija koje će odsvirati Betovenovu 9. simfoniju uz gostovanje nekoliko svetski priznatih solista.

Nedelju dana kasnije isti program planiran je u Novom Sadu u okviru programa “Novi Sad 2022. evropska prestonica kulture”.

Violinistkinja Tijana Milošević, koncert majstor Beogradske filharmonije napominje da sa velikim nestrpljenjem očekuje put u Dortmund.

“Biće to veliku umetnički i lični izazov za sve nas. Gabrijel Felc je šef dirigent u obe filharmonije i namera nam je da zajedno sa kolegama iz Dortmunda ostvarimo umetnički projekat nezabeležen u istoriji klasične muzike” kazala je Milošević.

“Zbog svega što se događalo sa pandemijom morali smo da odložimo “Betovenov maraton” na godinu dana. Biće to vrlo maštovit način da obeležimo vredan jubilej za sve klasičare na svetu. Spojićemo u tom projektu “balkansku uzavrlu krv” i “nemački sat” da bi prestavili Betovena u jednom danu” kazala je Dimitrijević.

U 2021. godini Beogradska filharmonija je izgubila direktora Ivana Tasovca, koji je bio motor njihovog rada i začetnik brojnih ideja koje su filharmoniju učinile dostupnom najširem krugu slušaslaca.

Tijana Milošević ističe da posle velikog gubitka orkestar svaki koncert svira punim srcem uz nadu da ih Tasa od nekud čuje.

“Umetnost, stvaranje i naš zajednički duh simbolizuju orkestar i nakon odlaska Ivana Tasovca. Nema nam druge nego da gledamo u budućnost, a znamo da bi to i Tasa voleo” kazala je Milošević i dodala da će u 2022. godini biti objavljen CD Box koji će sadržati izbor najboljih snimaka koncerata iz kovid sezone 2020. – 2021.

Jelena Milašinović, portparol orkestra uz konstataciju da je Beogradska filharmonija primila najteži udarac u svoj novijoj istoriji, napominje da ih njihov Ivan Tasovac, nije samo emotivno pripremio.

“Sa druge strane uspostavio je sistem u Beogradskoj filharmoniji koji je mogao da prebrodi i njegov odlazak. Tasovac je iza sebe ostavio Beogradsku filharmoniju koja sama sebi postavlja izazove.

A jedan od tih zahtevnih izazova biće i “Betovenov maraton”. Sigurna sam da će Beogradska filharmonija iz tog izazova izaći trijumfalno” kazala je Milašinović.

Izvor: Tanjug