PODELI

U četvrtak 25.maja po treći put u Zagreb i prvi put u Močvaru, stiže Bitipatibi koji će promovisati svoje dugoočekivano drugo izdanje imena “Lešnici divlji 2”.

Bitipatibiju će se, na radost zagrebačke publike, pridružiti kultni beogradski alt-rockeri Presing koji su, zajedno s Kandom, Kodžom i Nebojšom, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši, definisali ”NeoBeo” zvuk – ”autohtoni alternativni gitarski stil u rok muzici nastao u Beogradu početkom 90-tih”.

Nakon četiri godine čekanja Zgrepčane očekuje nastavak priče koja ih je osvojila na prvo slušanje i uvukla u svoj svet. ”Lešnici divlji 2” nastaviće divno putovanje započeto s albumom prvencem ”Lešnici divlji” objavljenim 2013. i nema razloga sumnjati da će vas, kao i istoimena pesma, očarati i odvesti na neko bolje mesto.

Zamislite mesto u kojem se spajaju Cocteau Twins i Mazzy Star, PJ Harvey i Dusty Springfield i neka se to mesto nalazi u Beogradu. Srce tog izmišljenog mesta moglo bi biti u Bitipatibiju koji svoju verziju dream popa nesebično šalje u svet svakom pesmom i svakim koncertom.

I kao da to nije dovoljno, Bitipatibiju će se na promociji albuma pridružiti legendarni beograđani Presing koji su zajedno s Kandom, Kodžom i Nebojšom, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši činili grupu bendova koje su nazvali “Brzi Bendovi Beograda”. Njegujući autohtoni alternativni gitaristički stil Presing su definirali “NeoBeo” zvuk te su utabali put bendovima kao što su Goribor, Artan Lili, Crvi…

Osnivači, predvodnici i jedini originalni članovi sastava kroz sve njegove postave su pevač i tekstopisac Zoran Radović Kiza i gitarista Vladimir Marković Kraka. Radovićevi tekstovi, pevani u rap maniru, savršeno su se uklopili s Krakinim snažnim, harmoničnim i pomalo disonantnim gitarskim deonicama stvarajući autentični beogradski post-rock zvuk.

Album prvenac – ”Priča o totemu, duhu koji hoda, psu i razočaranoj ženi” – izdali su za Slušaj Najglasnije!, a drugi album ”600 nebo” usledio je tek nakon deset godina.

Članovi Presinga bave se i drugim umetničkim formama: književnošću (Radović je objavio zbirku poezije “Ključ i lav”, a Marković, pod pseudonimom Vladimir Krakov, roman “Kralj komaraca”) i likovnom umetnošću (Radović je slikar, a Grubačić akademski kipar). Članovi Presinga imaju i brojne sporedne muzičke projekte (Tron, Stereo Ikar, Tornado ptice, Ki.mono…).

Vrednost Presinga je neosporna, kao što je bila i loša karma koja ih je pratila. Nepravde su tu da se ispravljaju, a 25. maja Presing će u Zagrebu ponovno otkriti svoju mladost.