PODELI

Organizatori čuvenog evropskog festivala Sziget koji se održava u Mađarskoj, objavili su i prvo ime ovogodišnjih headlinera, a to je britanski bend Blur.

Blur je engleski alternativni bend formiran u Londonu 1989. kao „Seymour“, a sastoji se od pevača Dejmona Albarnija, gitariste Grajama Koksona, bas gitariste Aleksa Džejmsa  i bubnjara Dejva Rauntrija.

Njihov debitantni album Leisure koji je izdat 1991. godine, uključivao je i zvuke madchester-a i shoegazing-a. Njihova stilska promena potekla je od uticaja pop grupa kao što su The Kinks, The Beatles i XTC.

Blur je izdao Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994) i The Great Escape (1995) albume. Bend je doprineo popularizaciji britpop žanra i postigao masovnu popularnost u Velikoj Britaniji u čemu je uveliko doprinelo njihovo rivalstvo sa bendom Oasis.

Na svom sledećem albumu Blur (1997), bend prolazi kroz još jednu transformaciju čemu doprinosi lo-fi stil Američkih indi rok bendova kao što je Pavement. „Song 2” donosi im kratkotrajan uspeh u Americi.

Na poslednjem albumu 13 (1999) eksperimentišu sa elektronskom muzikom i gospelom. U maju 2002. godine Kokson napušta Blur tokom snimanja njihovog sedmog albuma Think Tank. Album zadržava elektronski zvuk i minimalnu gitaru i primećuje se Albarnov sve veći interes za hip hop i afričku muziku.

Posle turneje 2003. godine koja je protekla bez Koksona, Blur više ne snima i ne radi turneje. Ponovo su se okupili  2009. godine nakon čega su usledile serije uspešnih koncerata, a uoči ovogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu objavili su i dve nove pesme.

Sziget festival održaće se od 5-12. avgusta 2013. godine na Obudai ostrvu u Budimpešti.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.