PODELI

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov, koji su u februaru prvi put nastupili zajedno, na nezaboravnom koncertu u Kolarčevoj zadužbini, najavljuju još jedan koncert  za 10. oktobar 2015. na istom mestu.

Za svoj drugi nastup na Kolarcu, Bojan i Vasil pripremaju nešto drugačiji repertoar, koji će svakako i ovoga puta biti sastavljen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela

Dobra saradnja sa producentima Rahmanijem i Ucetom se nastavila tokom godine, tako da će nas i ovoga puta obradovati delom posvećenom ekeltronskoj muzici, ali ovoga puta oni neće biti jedini gosti na koncertu.

Pored beogradske, ovaj duo obradovaće i novosadsku publiku, i to samo dan posle koncerta u Kolarcu – 11. oktobra, u Sinagogi.

Bojan i Vasil spadaju u grupu domaćih jazz muzičara, koji su postavili standarde mešanja modernog jazz jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem, obojica imaju bogate i uspešne karijere, brojne autorske albume i nagrade, kao i saradnju sa najvećim imenima jazz i moderne muzike.

Ulaznice po ceni od 1.100 i 1.400 dinara mogu se kupiti već od 1.juna na blagajni Kolarca.

foto Milovan Milenkovic

Vasil Hadžimanov je dobro poznato ime domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentican nacin.

Od 2001. godine, kada izdaje album ‘’11 razloga za…’’, Vasil Hadžimanov Band broji pet audio izdanja, veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, sa gostom na saksofonu, David Binney-em. Album je trenutno u produkciji.

Vasil je krajem protekle godine, izmedju ostalih, dobio i nagradu ‘’Vojin Draškoci’’ za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin  Etnoumlje. Ove godine postaje dobitnik i Zlatne Značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-Prosvetna Zajednica Srbije.

Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene, ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici. Njegov prvi autorski album za solo klavir izdao je 2001. pod nazivom „Solobsession“ i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada „Django Reinhardt“ Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada „Hans Koller“ za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada „Les victoires du jazz 2007“ (u prevodu: „Pobjednici u džezu“) za najbolji album godine („Xenophonia“)

Za svoj poslednji album ‘’Soul Shelter’’ iz 2012. Godine, Bojan Z je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, ”Victoires du jazz”, kao i zvanje najboljeg džez muzičara. Poslednji nastup u Beogradu, Bojan Z je imao je početkom 2013. godine u Sava Centru, kada je nastupio sa sesktetom.

Foto: Milovan Milenković