PODELI

Višestruko nagrađivani i svetski poznati džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, održaće večeras, 06. marta, koncert Sinagogi u Novom Sadu.

Bojan Zulfikarpašić rođeni je Beograđanin, koji od 1988. godine živi i radi u Parizu, gde je vrlo brzo postao jedno od najznačajnijih imena francuske džez scene. Počeo je da svira klavir sa samo 5 godina, a sa već sa 20 dobija nagradu najboljeg mladog džez muzičara bivše Jugoslavije.

Prelomni momenat u njegovoj karijeri se desio 1990. godine kada je zamenio pijanistu kvarteta Marka Burnofosea. Tada dobija nagradu za najboljeg solistu na takmičenju „Concours de la Défense“.

Bojan započinje značajnu saradnju sa kućom „Label Bleu“ 1993. godine, i izdaje debi album „Bojan Z Quartet“, koji je sniman u Njujorku, a 1995. album „Yopla!“.

Nekoliko godina kasnije, 1999. izdaje izuzetno uspešan multi-etnički projekat„Koreni“, gde poziva osam muzičara iz različitih zemalja, među kojima su alžirski perkusionista Karim Zaid, poznati makedonski gitarista Vlatko Stefanovski kao i prijatelji iz Beograda – basista Predrag Revišin i Vojin Draškoci.

Jedno od Bojanovih najvažnijih izdanja je album „Solobsession“ iz 2001. koji je pokupio brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Francuska vlada mu je 2002. godine dodelila titulu Viteza reda umetnosti i književnosti, a te iste godine dobija nagradu Django Reinhardt za Muzičara godine, koju mu dodeljuje Francuska Džez Akademija.

Njegov peti album za Label Bleu, i prvi u trio formatu „Transpacifik“, sniman 2003. u Njujorku, označava početak saradnje sa američkim muzičarima, kao što su basista Scott Colley i Njujorški džez bubnjar Nasheet Waits.

Sledi Evropska džez nagrada ( Hans Koller Prize) 2005. godine, koju dobija za najboljeg evropskog džez umetnika. Njegov album „Xenophonia“ dobio je nagradu „Les victoires du jazz“ 2007. za najbolji album godine.

Bojanov projekat „Tetraband“ sa bruklinškim trombonistom Joshom Rosemanom, londonskim bubnjarom Sebom Rochfordom i basistom Ruthom Gollerom objavljen je za „Universal Jazz France“ u oktobru 2009.

Godina 2012. bila je posebno uspešna za Bojana Zulfikarpašića, budući da je za svoj album „Soul Shelter“ dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, „Victoires du jazz“, kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Bojan Z će nastupiti sa svojim sekstetom koji čine: Julien Lourau(saksofoni), Nenad Gajin (gitara), Martijn Vink (bubanj), Thomas Bramerie(kontrabas), Teodosi Spasov (kaval).

Početak koncerta je 20.30 h.

Prodaja ulaznica po ceni od 700 dinara u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021/452/344) u periodu od 8.00 do 14.00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta u holu Sinagoge.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.