PODELI

Novosadski bend Azil 5 zanimljiv je po mnogo čemu. Specifičan i jedinstven zvuk njihovih pesama odupire se smeštanju u jedinstveni muzički pravac, vole da eksperimentišu i u tome uživaju.

Pre nekoliko meseci objavili su živi album, a u pripremi je i treći studijski. O svemu ovome razgovarali smo sa Borkom Basarićem, basistom benda Azil 5.

 

Remix: Kada ste osnivali bend šta vam je bila zvezda vodilja?

Borko: Bend je osnovan početkom 2005. godine sa željom da se pravi autorska muzika na srpskom jeziku bez pretenzija i stega u smislu uskih žanrovskih odrednica.

Remix: Smatraš li da ste sebi zacrtali realne ciljeve tada?

Borko: Jedini cilj koji smo tada zacrtali je da pravimo pesme i sviramo uživo to što napravimo, a konkretnije da dođemo do albuma prvenca i mislim da je to bio prvi pravi cilj. Taj prvenac koji je naslovljen “Strastan, go i bos” je i objavljen 2008. godine (Automatik records) tako da smo u te prve tri godine rada i druženja kroz razna iskustva od prilike i videli šta nas čeka u naredne tri. Recimo da smo srušili neke sopstvene mitove o tome kako se stvari dešavaju ovde i naučili dosta o nama samima i našem međusobnom odnosu.

Remix: Na jednom zanimljivom putovanju tačnije na mini turneji u Nemačkoj snimali ste kadrove za spot “Nema čoveka danima”, svirali, ali i učestvovali u nizu radionica. Kako vas je publika tamo prihvatila?

Borko: U tri navrata smo bili u Nemačkoj u periodu 2011-2012. i odsvirali oko dvadesetak koncerata, svirki, festivalskih nastupa i učestvovali na međunarodnom socijalnom projektu “Europeans for peace” držeći muzičke radionice. Inače, svi kadrovi koji se vide u spotu za pesmu “Nema čoveka danima” zapravo i nisu namenski nastali za spot. Ideja za spot se javila nešto kasnije kad smo pregledali taj materijal i shvatili da ima raznih zanimljivih momenata i prostora koji su autentični za taj “alternativni” Berlin, te smo odlučili da napravimo mali omaž našim putovanjima u vidu spota.

Što se tiče reakcije publike preko, to je prvo pitanje koje se postavlja, a koje smo i mi sami sebi postavili s obzirom da su tekstovi naših pesama na maternjem jeziku. Pre prvog koncerta u Berlinu smo imali dogovor da taj naš Azil prosto izbacimo u publiku, tj. da ih uvučemo u svoj svet i probamo da napravimo jednu emotivnu rezonanciju sa njima. Recimo da posle tog koncerta pitanja u vezi sa tim nije više bilo. Dešavalo nam se da se po pedesetak ljudi popne na binu sa nama i skače u delirijumu, da pevaju određene delove teksta na srpskom kad ih animiramo, da igraju, posle traže autograme i slično. Nemci imaju tu slušalačku kulturu i pretpostavljam da im manje treba da se opuste u vezi sa nečim što prvi put čuju.

Remix: Prošle godine ste snimili live album u Studiju M. Nazvali ste ga “Živi Azil” i objavili ove godine kao besplatan primerak za sve koji žele dag a preuzmu. Na tom koncertu bila je zaista divna atmofera i prostor ispunjen emocijama od početka do kraja. U kojoj meri je, po tebi, snimkom moguće preneti tu emociju slušaocima koji nisu prisustvovali koncertu?

Borko: Ako je kvalitetan koncert i kvalitetan snimak onda je definitivno moguće preneti veći deo te energije i atmosfere. Smatram da se to upravo desilo i sa našim koncertom u Studiju M. Bili smo usvirani i opušteni, dan pre toga smo održali koncert u beogradskom Studenjaku, pratila nas je pozitivna energija i to smo preneli na publiku. Takođe, audio zapis koncerta je usnimljen fantastično i mislim da se na njemu čuje ta kohezija benda, prostora i publike. Taj album, naslovljen “Živi Azil” je dostupan kao free download na web stranici emisije “Gruvanje”.

Remix: Ko je zadužen za pisanje tekstova i muzike? Da li imate jasno podeljene uloge u bendu ili stvarate zajedno?

Borko: Za tekstove je isključivo zadužen Sava Nikić. Što se tiče muzike na prvom i drugom albumu je to išlo tako što neko od nas donese ideju -temu, harmoniju, rif, melodiju, ritam, tj. bilo šta zanimljivo na probu i onda džemujemo svi preko toga i sviramo dok ne uokvirimo to u pesmu. Iz tog džemovanja i improvizacija na samoj probi bi neretko nastajale i nove pesme. Naravno, taj proces je često bio dugotrajan i ponekad veoma bolan. Pripremajući treći studijski album stvari su se malo izmenile u tom smislu da ja Sava već imao spremljene neke pesme na akustičnoj gitari, ja sam takođe imao neke ideje za pesme koje smo opet uobličili na „akustari“ , Vlada (Vladimir Vojnović ) i Neša (Nenad Kojić) su na samim probama bili najintuitivniji te su upravo oni najodgovorniji za pesme koje su nastajale na licu mesta. Dušan Kolarski je svojim gitarskim deonicama završio i upotpunio aranžmane pesama na predstojećem albumu. Takođe, naš producent Filip Vlatković je šesti član benda koji je odgovoran za celokupnu produkciju snimka kako prethodnog, tako i predstojećeg albuma.

Remix: Kako bi okarakterisao vaš muzički pravac, šta tačno svira Azil 5?

Borko: Uhhh, svira svoje 🙂

Remix: Koliko ste skloni eksperimentisanju sa žanrovima?

Borko: Očigledno je da smo skloni.. Prvi album sadrži sve što smo do tada mislili, radili, bili.. sadrži sve naše različitosti, nebrušene i iskrene, mešavinu mekšeg roka, malo čvršćeg zvuka, popa. Drugi album “Nema čoveka danima” (SKC NS 2011 – MTV free download 2012) je obavijen više alternative tonom, zvučno unificiran analognom toplinom, stilski ipak zatvoreniji, tamniji. Treći studijski album u najavi će biti dosta otvoreniji, svetliji, mnogo ritmičniji i komunikativniji, više pop-rok, world music, rekao bih da će pokupiti najbolje osobine dva prethodna.

Azil_5

Remix: Odakle ideja da budete organizatori svirki u Beogradu i Novom Sadu koje su posvećene Milanu Mladenoviću?

Borko: Odavanje omaža uzorima je najnormalnija stvar. To su radili i oni kojima mi sad odajemo to “poštovanje” kao i oni pre njih, a tako će biti i posle nas. Jedan od načina da se to uradi mimo pravljenja kompilacija jeste da se odsvira koncert i uživo izvedu te pesme koje su obeležile to neko vreme. Mi smo odrasli na tim pesmama i mislim da će biti veoma zanimljivo čuti autorske bendove kako sviraju EKV i Šarla u svom viđenju. Rekao bih da je to jedno lepo i skromno, neinstitucionalizovano čuvanje tradicije muzike na ovim prostorima.

Remix: Koji bendovi će sa vama nastupati tada, da li je spisak konačan?

Borko: U Beogradu, 20.septembra u klubu Akademije 28 će nastupiti bendovi Broken Strongs, Hod i Azil 5 dok će dan kasnije, 21. septembra, u novosadskom klubu „The Quarter“ nastupiti bendovi Uvertira, New Mythology, Kler, Kulturno Sklonište i  Azil 5.

Remix: Kakvi su vam planovi što se tiče svirki i snimanja novih pesma u narednom periodu?

Borko: Osim gore navedenih koncerata, glavni plan je da završimo snimanje novog albuma koje je počelo u junu ove godine i da ga na neki način objavimo i potom koncertno predstavimo publici.

Remix: Hvala mnogo na izdvojenom vremenu i nestrpljivo očekujemo subotu da čujemo kako će sve to zvučati u klubu “The Quarter”.

Borko: Hvala vama 🙂

Ivana Jovanović

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.