PODELI

Prošlogodišnji dobitnik Oskara za muziku i jedan od najboljih svetskih big bendova, Brussels Jazz Orchestra, nastupiće drugog dana Nišvila 2014, u petak, 15. avgusta, i predstaviće svoj multimedijalni projekat “Graphicology”.

Zvanična potvrda visokog rejtinga BJO, koji ove godine obeležava 20 godina rada, su i nedavne nominacije za dve Grammy nagrade: za album “Wild Beauty” (na etiketi “Half Note Records”) na kojem gostuje poznati saksfonista Joe Lovano – u kategoriji “Najbolji album velikog džez ansambla”, i za “Najbolji instrumentalni aražman” (autor Gil Goldstein) – za naslovnu kompoziciju sa ovog albuma.

Brussels Jazz Orchestra je poznat i po veoma interesantnom spajanju muzike i drugih umetnosti, pa će na Nišvilu 2014 predstaviti novi multimedijalni projekat “Graphicology” – “vizelnu džez partituru” koju zajedno sa BJO potpisuje i poznati belgijski strip autor Philip Paquet.

“Graphicology” spaja grafičku novelu i muziku za jazz big band. Paquet, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost, izabrao je svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva poptuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video zidovima.

Kritičari se slažu da je ovaj projekat fantastično novo iskustvo za ljubitelje džeza, ali da ima i funkciju iznenađujuće uspešnog uvođenja u džez ljubitelja stripa, što se odlično uklapa u Nišville koncept popularizacije džeza.