PODELI

Bunker fest je festival književnosti, umetnosti kao i autora koji su se osmelili da naprave prestup i otklon od postojećih okvira.

Tretirajući “manjinske umetničke prakse” dolazimo do novih žanrova, disciplina ili grupa autora koje objedinjuje: jedna ideja, manjinski jezik, časopis, način nastupa, umetnički svetonazor… Bunker fest se trudi da takve autore i grupe otkrije i predstavi javnosti. Ovog puta, biće to autori i grupe koji su ostvarili ozbiljne književno umetničke domete, a ostali dosledni svom “manjinskom rukopisu”. Festival organizuju Studentski kulturni centar Novi Sad i Kreativna radionica “Bunker”.

Bunker fest održaće se 11. oktobra  od 12 časova u programskom prostoru Studentskog kulturnog centra Novi Sad klubu Fabrika.

“Ovogodišnji Bunker  fest realizujemo u uslovima u kojim se svetla budućnost isčekuje u nepodnošljivoj sadašnjosti. Sve prisutnu apatiju nije mogla pokrenuti ni cenzura kojom se ućutkuju i poslednji glasovi slobodnog, građanskog promišljanja. Bunt je postao svojevrsna karikatura koja se trasformiše u estradni oblik organizovanog duvanja vetra u jedra ubedljivoj većini. Manjina je samo ukras kojom vladar realizuje uvećanje orkestrirane podrške. Zato je naš glas, čak i kao statistička greška, egzotično seme, sačuvano za dobitak po osnovu gubitka”, izjavio je Jovan Gvero, urednik festivala.

Program:

12h Berza stripa i knjiga

16h Predstavljanje strip izdanja “Filimon”

17h Dokumentarac o Pjer Paolu Pazoliniju

Predstavljanje knjige „Svi smo u opasnosti“, govori izdavač Mirko Sebić

Film „Teorema“ Pazolini

19h Predstavljanje Nevidljive knjige

19.30h Otvaranje izložbe Vasilija Grujića

20h Predstavljanje knjige „Fesme“ Zorana Gašija, govori autor i Silvija Dražić