PODELI

U četvrtak 26. maja u Studiju M, novosadska publika, a i svi ljubitelji moćnog glasa i virtuoznog sviranja gitare, imaće jedinstvenu priliku da od 17h prisustvuju Master class-u Čabe Tot Bagija, a zatim od 21h i koncertu muzičkog sastava Čaba Tot Bagi Balkan Union.

Druga M Lab epizoda ima tu čast da ugosti Čabu Tot Bagija koji je dobro poznat po svom moćnom glasu i strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bluz muziku, a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu, njegovo balkansko-mađarsko muzičko obrazovanje i godine koje je proveo na medjunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom.

Čaba će od 17 časova održati Master class na temu “Veza koja spaja sviranje i snimanje muzike”. Ulaz na Master Class je slobodan i održava se u novosadskom Studiju M.

2011 godine Čaba je izdao svoj prvi album sa grupom Balkan Union, pod naslovom “Aved Ivenda”, sa originalnim kompozicijama u koje je upleo tradicionalni srpski, makedonski i madjarski narodni melos sa autentičnim ritmovima i džez-bluz muziciranjem. Projekat je privukao pažnju džez muzičara-gitariste Al Di Meole, bubnjara Dave Weckla i Ernie Adamsa, saksofoniste Butch Thomasa, kubanskog perkusionista Gumbija Ortisa, italijanskog harmonikaša Fausta Beccalossija i makedonsko-sprskog klavijaturiste Vasila Hadžimanova, koji su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja.

image001

Iza Čabe i njegove grupe nalaze se brojne turneje i nastupi po Evropi. 2004 njegov trio CsaboWabo izabran je da predstavlja Madjarsku na festivalu “Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival” u Bangkoku, na Tajlandu. Pored toga radio je sa Ennio Morricone kao gitarista na Segedinskim letnjim igrama u Madjarskoj. U decembru 2011 godine Csaba Toth Bagi Balkan Union je uživo snimio kompozicije sa albuma Aved Ivenda sa specijalnim gostima Al Di Meolom i Fausto Beccalossijem, a zatim je usledila turneja na kojoj su specijalni gosti bili gitarista Mike Stern i Trilok Gurtu. Sa ovih koncerata napravljeni su video i zvučni zapisi koje je nadavno firma Inakustik izdala na DVD-u.

Trenutno Čaba završava najnoviji album sa svojom grupom Balkan Union, u saradnji sa Gonzalom Rubalcabom, Faustom Beccalossijem, Rhanijem Krijem, Tinom Guom, Ismailom Lumanovskim, Christianom Karanom i drugima. Album izlazi na jesen 2016.

Koncert Čaba Tot Bagi i Balkan Union benda zakazan je za isti dan sa početkom u 21 čas u novosadskom Studiju M.

Prodaja ulaznica:

Gigstix prodajna mesta: Pariski Magazin, Knjižare Vulkan, Dr Techno, Bulevar Books i EXIT Copy, Novi Sad. Cena ulaznice je 500 RSD. ON-LINE rezervacije i prodaja ulaznica na www.gigstix.com