PODELI

Muzička redakcija Kulturnog centra Novog Sada pripremila je ovogodišnji program Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund koja će se četvrti put održati u Novom Sadu od 13. do 22. jula.

“I ove, kao i prethodnih godina, plan rada Letnje džez akademije priprema Uve Plat, saksofonista i profesor na džez akademiji ’Glen Bušman’ iz Dortmunda. Njegovo veliko svetsko iskustvo u pedagoškom radu, njegovo znanje i kreativnost, učinili su da je Letnja džez akademija prošle godine imala čak 80 polaznika iz više gradova Srbije, kao i iz inostranstva, što je nama kao organizatorima koji smo osmislili ceo projekat, podatak da radimo nešto za čega postoji veliko interesovanje. Od početka projekta postoji kontinuirana razmena džez muzičara iz Dortmunda i Novog Sada, a tako će biti i ove. Veoma je važno da se upravo ta razmena nastavi i u narednim godinama jer je Letnja džez akademija jedan od onih projekata koji će pomoći Novom Sadu pri kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Projekti kao što je ovaj, između ostalih, u svojoj osnovi imaju sve ono što je prioritetno u razvoju evropske kulture danas, naglasila je Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada na juče održanoj konferenciji za novinare.

Po njenim rečima, iz godine u godinu, zahvaljujući Letnjoj džez akademiji učvršćuju se i proširuju odnosi dva grada – Dortmunda i Novog Sada, a pored međunarodne saradnje, KCNS učvršćuje saradnju i na lokalnom nivou sarađujući na ovom projektu i sa Muzičkom školom “Isidor Bajić”. Zahvaljujući podršci gradova Novog Sada i Dortmunda, učešće u radu ove akademije, KCNS organizuje bez novčane nadoknade polaznika. Prijavni list se nalazi na sajtu Kulturnog centra: www.kcns.org.rs, a organizatori pozivaju sve džez muzičare koji su zainteresovani da se pridruže ovom projektu da popune prijavni list što pre, a najkasnije do 1. jula ove godine. Pored Uve Plata, ove godine će na Akademiji predavati trombonist Rafael Klem, trubač Klaus Hajman, gitarista Vanja Kevrešan, basista Igor Molnar, bubnjar Miroslav Karlović i klavirista Aleksandar Dujin.

Dvojica novosadskih džez muzičara, Igor Molnar, kontrabasista i profesor Muzičke škole “Isidor Bajić” i Boris Hložan, džez gitarista i jedan od osnivača Big banda džez omladine Vojvodine, takođe su učestvovali na konferenciji.

“Zanimljivo je da smo prethodnih godina imali polaznike od 11 do 55 godina. Radi se o džez kampingu, a kamp uvek podrazumeva veliku muzičku aktivnost. Uve Plat ima ogromno iskustvo i uvek ima pedagoški pristup koji predstavlja evropski standard obrazovnog nivoa kada je džez muzika u pitanju. Polaznici zaista mnogo dobijaju jer sa njima radimo teoriju improvizacije, radimo na poboljšanju individualne tehnike sviranja i predstavljamo im džez kao muzički idiom”, rekao je Igor Molnar najavljujući da će i ovogodišnjih deset julskih dana biti “osmišljena kreativnost kao otklon urbanim neurozama koje živimo”.

Hložan je istakao da je uvek veliko iskustvo svirati sa novim muzičarima, da većina tih mladih muzičara po prvi put stanu na binu, a da je deo osnovnog značaja Letnje akademije i taj što se razvija timski rad koji je u džez muzici veoma važan.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada sa džez muzičarima iz Dortmunda počela je pre 12 godina gostovanjem Big benda Džez akademije “Glen Bušman” na Novosadskom džez festivalu. Nakon toga, na poziv Kulturnog centra, nastavljena je saradnja sa muzičarem i profesorom Uve Platom s kojim su prvo bile organizovane džez radionice za mlade novosadske muzičare, da bi pre četiri godine bio osmišljen projekat Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, zahvaljujući kojoj mnogi naši mladi muzičari imaju priliku da sviraju u ovom nemačkom gradu, kao i u Rostovu i Pragu gde su učestvovali u projektu “East-west European Orchestra”.