PODELI

Novi, četvrti broj magazina nezavisne kulture MANEK, u izdanju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), predstavljen je u ponedeljak, 18. januara, u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu. Pored promocije, otvorena je izložba “(Re)Animacija kulture” fotografskog kolektiva Kamerades koja se kritički bavi odnosom države prema umetnosti i kulturi.

Novi broj MANEK-a tematski je fokusiran na pitanje javnih prostora za kulturu, među kojima je i sam Magacin u Kraljevića Marka, čiji je pravni status neregulisan već više od osam godina. Ko i kako raspolaže javnom svojinom i zašto su neophodne izmene pravnog okvira, šta radi Ministarstvo prostora, ko su beskućnici srpske kulture i kako se dovijaju za prostore za rad, šta je sa bioskopom Zvezda, da li su moguće alternativne rezidencije i šta nude privatni prostori za umetnost – neke su od tema kojima se četvrti broj MANEK-a bavi na više od sto strana. Uz pregled situacije u vezi s prostorom za nezavisnu kulturu u Hrvatskoj, ovaj časopis otkriva i kako je sprečena privatizacija legendarnog prizrenskog bioskopa, kako je pokrenut kulturni centar u Nikšiću, zašto je uopšte potreban civilni sektor u kulturi i koliko nezavisna scena, uprkos kritičkom diskursu, zapravo održava sistem koji kritikuje, te kako prevazići pojedinačne interese i biti spreman na kompromis zarad opšteg dobra u društvu koje ga zapravo ne prepoznaje.

Dobrica Veselinović iz Ministarstva prostora bio je posebno inspirisan govornik, te ovaj četvrti broj MANEK-a vidi kao početak nečeg većeg.

“Ono što nas čeka u budućnosti je velika borba. Ne bi trebalo da se opustimo time što smo kao nešto uspeli, jer u stvari nismo uspeli ništa novo. Treba da se zapitamo zašto smo uvek mislili da ono malo što imamo je zapravo mnogo i da nam ne pripada, a u stvari ove godine treba da pokušamo da tražimo mnogo više. Sve one pobede koje smo imali prošle godine treba da budu samo potisak za nove akcije u sledećoj. U narednom periodu mislim da bi trebalo da mnogo više radimo zajedno, da solidarno stanemo jedni iza drugih i da ovaj MANEK posluži kao nova inspiracija i novo dobro za nezavisnu kulturu u Srbiji”, politički objašnjava Veselinović.

Kritički osvrt nudi i izložba kolektiva Kamerades, koja se bavi odnosom vlasti prema kulturii neprepoznavanjem njenog značaja kao temelja ukupnog razvoja društva, koje i samo postaje sve više nezainteresovano za taj problem. U zemlji u kojoj kulturna politika ne postoji, muzeji ne rade godinama, izdvajanja za osiromašena pozorišta se dalje smanjuju, domovi kulture zatvaraju i pretvaraju u teretane i butike, a mediji postaju konstantni rijaliti šou, pitanje je da li se može izbeći urušavanje i samog društva? Da li je društvu kultura uopšta potrebna i može li se ona izvući s margine interesovanja javnosti, zaustaviti njena komercijalizacija i ona očuvati kao javno dobro? Na izložbi su prikazane foto priče o zatvorenim bioskopima u Beogradu, propalim domovima kulture u gradovima u Srbiji, glumcima Narodnog pozorišta u  Subotici koji održavaju probe u napuštenoj fabrici i slično.

Inače, MANEK i izložba Kameradesa su predstavljeni u okviru pete redovne Skupštine regionalne platforme Kooperativa, koja okuplja 21 organizaciju nezavisne kulture iz zemalja u regionu u cilju stvaranja dugoročnog i održivog okvira za saradnju i razvoj nezavisne kulture na području Jugoistočne Evrope. Štampano izdanje MANEK-a dostupno je u Magacinu i drugim prostorima članica NKSS, a biće distribuirano i u centrima nezavisne kulture u gradovima u regionu.

Stefan Milivojević