PODELI

U subotu veče primila sam gomilu pozitivne energije uz Manu Chao, ali na moju sreću, tu nije bio kraj. Sinoć, u intimnoj atmosferi dvorišta MaTerra Mesta u Novom Sadu, neku vrstu nastavka koncerta Manu Chao-a priredili su nam članovi španskog benda Chami Cool & La Fama Jam.

Sticajem raznih životnih okolnosti kasnila sam na svirku, i mnogo mi je žao zbog toga, jer ono što me dočekalo i što sam čula bilo je vredno rizikovanja svakog planiranog odmora i sna. U okviru projekta ”Trans Europe Express” Chami Cool & La Fama Jam u proteklih pet dana održali su četiri koncerta. Tri u Beogradu (KC Grad, klub Žica i Studentski grad) i jedan u Novom Sadu. Iako vidno umorni, što od svojih svirki, što od prethodne noći na kojoj su bili jedni od gostiju na koncertu Manu Chao-a, Chami, Ricardo, Pepo i Nikola pružili su vrhunski užitak uz vanvremenske pesme Manu Chao-a, Bob Marleya i mnogo drugih latino hitova.

Baš kao i veče pre sa Manu Chao-om, Novosađanin Branimir Rosić zajedno sa njima, na veliko zadovoljstvo ovdašnje publike izveo je pesmu “La vida una tombola”.

Chami-Branimir

U neobaveznom razgovoru nakon svirke otkrili su mi da im se Srbija mnogo sviđa, da su oduševljeni narodom jer su ih sjajno prihvatili, a najviše im se sviđaju, pogađate i sami, naše devojke 🙂 I zbog svega, planiraju uskoro da se vrate u Srbiju i prezentuju ovdašnjoj publici i svoje autorske pesme koje su ovog puta namerno izostavili sa repertoara želeći da provere kako uopšte publika u Srbiji reaguje na latino ritmove.

Bez malte ne ikakve reklame, u dvorištu MaTerra Mesta, skupilo se pedesetak izuzetno veselih i raspoloženih ljudi. Chami Cool & La Fama Jam naginju ka regeu, ragamafinu i dabu. Ali, zaronivši u Mediteran, upili su – što svesno, što nesvesno – još mnogo toga. Oni pre svega zvuče kao vedrija i bolja strana sadašnjosti. Kao i Manu Chao, oni u svom ”zvuku” nose ne samo nadu, već i veru u snagu ljudskosti i solidarnosti” kaže se u njihovoj najavi koncerata, a upravo takva atmosfera i takvi ljudi sinoć su ispunili dvorište MaTerra Mesta.

Chami Cool je Francuz, Ricardo Kolumbijac, Pepo Argentinac a Nikola Vukotić naše gore list, Beograđanin koji je u poslednjem momentu “uskočio” za bubnjeve nakon što je njihov zvanični bubnjar, takođe naše gore list sa mestom prebivališta u Barseloni, povredio prst. Nikola se sjajno snašao kako za bubnjevima, tako i kao prevodilac, pa nam je njegovo poznavanje španskog jezika mnogo pomoglo u sporazumevanju.

Chami-publika

Chami Cool & La Fama Jam su muzičari koji su se okupili na ulici. U Španiji su ulični svirači vrlo popularni, to je neka vrsta baze svim muzičarima. Svi odatle krenu i svi se tu rado vraćaju. Otuda i njihovo poznanstvo sa Manu Chao-om. Tu se druže, igraju fudbal i tu se svi sreću. Koliko god da je Barselona velika, oni se svi poznaju jer žive jedan opušten i rasterećen život. Muzičari i umetnici sa svih strana sveta, koji su se našli u Barseloni, sviraju zajedno, podržavaju jedni druge, a mnogi čak i žive zajedno.

Duh Barselone osetila sam u Novom Sadu i jedva čekam da se vrate ponovo. Kako je moja koleginica Ivana lepo rekla da sam se prošli vikend smrzla na Nisomniji, prokuvala u subotu u Hali sportova, sinoć je sve bilo po mojoj meri. Temperatura, atomsfera, društvo i muzika, pa se unapred radujem narednom susretu i narednom druženju. A sledeći put nadam se da će imati veću medijsku pažnju i preporučujem vam da obavezno posetite njihove svirke, nećete se pokajati.

Andrea Magazin

Foto: Vanja Fifa photography