PODELI

Sarajevski bend Činčila novim singlom “Marš na Mars” oštro kritikuje čovečanstvo, “dosta je ubijanja naše Majke Zemlje”!

Pesma „Marš na Mars“ je oštra kritika današnjeg čovečanstva, odnosno moderne civilizacije. Ukazuje na to da ljudski rod sve više zaboravlja koliko je bitno očuvanje životne sredine. Živimo u vremenu u kojem smo konstantno suočeni sa upozoravajućim planetarnim pojavama, ali nažalost nismo svesni i ne želimo biti svesni koje nas posledice očekuju. Čini se kao da je ljudski rod postao potpuno “gluv i slep” na najvažnije stvari, a to je sigurno i ekologija, odnosno očuvanje planete Zemlje, kao našeg jedinog staništa!

Singl „Marš na Mars“ je objavljen pod izdavaštvom Lampshade Media, a to je samo jedna od pesma koja će se naći na albumu, najavljenom na proleće ove godine.

Bend Činčila je i jedan od retkih bendova koji se u svome radu bavi direktnim kombinovanjem likovne umetnosti i muzike, te u ovom spotu prikazuju i tu svoju umetničku komponentu, u kostimografiji i scenografiji spota.

Frontmen benda, Vanja Solaković, u spotu predstavlja individualca, kojem je naprosto dosta svega, te tražeći način kako da napusti ovaj naš svet, pravi raketu od kartona i u njoj uspeva odleteti na Mars. Karton, kao jeftini umetnički materijal, metaforički govori i o tome kako istinski, ali i u umetnosti, nismo zavisni o materijalnom bogatstvu da bismo uspešno pronašli svoje utočište i mir. U ovom konkretnom slučaju Mars predstavlja i jedan imaginarni svet, u koji protagonista odlazi, u njemu nalazi sreću i donosi je u svoju realnu sredinu, te istu deli sa svima, putem muzike i performansa.

Snimanje, režiju i montažu spota potpisuje Romano Kuduzović koji je, zajedno sa bendom i idejnim doprinosom, upotpunio ovu priču.