PODELI

Dan domaćeg filma je projekat posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva putem projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnjuu pomogao Filmski centar Srbije.

Dan domaćeg filma održava se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora.

Filmovi koji se prikazuju još nisu imali širu bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike.

Nakon svake projekcije, gledaoci imaju priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma održaće se u četvrtak, 4. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada sa početkom u 19 sati, a film koji će tpm prilikom biti prikazan je „Run for Life“ Mladena Matičevića (87 min.).

Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa članovima autorske ekipe.

Prisustvo je slobodno.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, novom organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

“Run for Life” je priča o trojici sportista iz Etiopije koji su svoju zemlju zamenili Srbijom, u potrazi za boljim životom, sportskom karijerom i srpskim državljanstvom. Film fokusira širok raspon problema, od globalnih do individualnih, među kojima važno mesto ima pitanje identiteta.