PODELI

Na današnji dan, pre 70 godina, preminuo je Nikola Tesla.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, sveštenika srpske pravoslavne crkve i majke Georgine.

 

Tesla, jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Po njemu je nazvana međunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa.

Njegovo ime uvedeno je u Dom slavnih pronalazača Amerike. Najznačajnija nagrada u domenu električne energije zove se Nagrada Nikole Tesle, a dodeljuje je Savet Elektro inženjera – IEEE. Osam američkih država (Njujork, Nju Džerzi, Pensilvanija, Kolorado, Nevada, Minesota, Arizona i Indijana) proglasile su Teslin dan rođenja za državni praznik. Tog dana, između ostalog, na svim javnim zgradama mora se istaći državna zastava, a učitelji u svim školama jedan čas posvećuju Tesli.

Govorio je mnogo jezika – srpski, engleski, nemački, italijanski, francuski, češki, mađarski, slovenački.

Mnogi današnji obožavaoci Tesle su skloni verovanju da je on „čovek koji je izumeo dvadeseti vek“ i nazivaju ga „Prometej dvadesetog veka“.

Premunuo je 07. januara 1943. godine u osamdesetsedmoj godini u Njujorku. O njemu je snimljeno i nekoliko filmova, a i dalje je njegov lik, delo i život inspiracija mnogima.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.