PODELI

Danas, 28. maja, počinje trodnevna manifestacija na temu štampe, dizajna i fotografije – PDP konferencija.

Iako najavljena nedelju dana ranije, zbog vanredne situacije u Republici Srbiji, PDP konferencija će se održati od 28. do 30. maja 2014. godine na više lokacija u Novom Sadu.
Šesto izdanje konferencije PDP se bavi narednim korakom u štamparstvu, dizajnu i fotografiji, što je definisano kroz ovogodišnju temu pod nazivom BEYOND. Zadatak konferencije PDP 2014 nije da pruži odgovore, već da postavi pitanja i da moguće predstave o tome šta je to što je BEYOND u štamparstvu, dizajnu i fotografiji. U tom kontekstu, odgovore ćemo tražiti u izložbama, prezentacijama radova i predavanjima autora čiji rad prevazilazi klasičnu izvedbu, medijum i poimanje oblasti u kojima deluju. Predavanja tokom prva dva dana konferencije će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka, a trećeg dana u Studentskom kulturnom centru Fabrika u Kineskoj četvrti.

PREDAVAČI
U nizu zanimljivih i inpirativnih predavanja posebno se izdvajaju predavanja iz oblasti dizajna koja će održati Jovan Trkulja, Marina Milanović, Mirko Žarković i Milica Pantelić, kao i predavanja fotografkinja Lune Jovanović i Milice Mrvić.
Među najvaljenim predavačima je i Bratislav Milenković, ilustrator i dizajner čiji rad možete pronaći u svetski poznatim časopisima poput The New York Times, Computer Arts, Wired i drugim. Bratislav će se publici predstaviti i izložbom „Slova“ u galeriji UPIDIV-a.
Jedan od predavača je i Nenad Dodić, art direktor marketing agencije McCann iz Beograda. Pored profesionalnog angažovanja u domenu advertajzinga, Nenad svoju kretivnu energiju prenosi na projekte u domenu Toy dizajna. Neki od primera iz ove oblasti biće predstavljeni na izložbi “Onepercenters” u SKC Fabrika.
Najavljeno je i predavanje jednog od najuticajnijih domaćih dizajn studija – Metaklinika. Lazar Bodiroža i Nenad Trifunović su osnivači ovog studija koji je, pored delovanja u polju kreativnih usluga, veoma aktivan u domenu kulturnih inicijativa i produkcije.
Specijalni gost konferencije biće austrijski dizajn studio Elastik. Šarmantne, dosetljive, a pre svega iskrene kreacije ovog studija, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Tako oni stvaraju fontove, ilustracije, kape, spotove, animacije, reklamne postere, identitete, a osnovni princip u svakom radu im je „Dok se dobro osećamo“.

IZLOŽBE
U okviru PDP konferencije publika će imati priliku da uživa u 3 samostalne izložbe poznatih autora i nekoliko kolektivnih izložbi. Pored Bratislava Milenkovića i Nenada Dodića, na PDP konferenciji samostalno će izlagati i fotograf Predrag Uzelac. Uzelac će se na otvorenom prostoru Studentskog trga predstaviti fotografijama velikih formata, izrađenih u staroj tehnici mokrih kolodijumskih ploča. Na prostoru Studentskog trga će biti postavljene još dve izložbe – “100 Naj”, izložba najboljih sto fotografija čitalaca ReFoto časopisa i izložba studenta Grafičkog inženjerstva i dizajna iz Novog Sada.
U zanimljivom prostoru Info centra Turističke organizacije, posetioci će moći da pogledaju izložba radova sa sarajevskog SOS dizajn festival.
Posebno preporučujemo putujuću izložbu finalista PDP konkursa koja će, nakon što se predstavi u Novom Sadu, put nastaviti u Sao Paolu i u Sarajevu. Ova izložba će imati i pobednike o kojima, u kategoriji plakata, odlučuju Monika Lang, Milan Letić, Slavimir Stojanović i art direktor PDP konferencije, Nenad Dickov. Za odabir najbolje fotografije izložbe pobrinuće se žiri koji čine Ivana Tomanović, Jelena Kovačević Vorgučin, Jelena Vladušić, Andrea Palašti i Predrag Uzelac.
Prisustvo na PDP konferenciji je besplatno.
Za dodatne informacije o događaju možete pronaći na Facebook stranici, Twitteru  ili na sajtu www.pdp.rs. Program i satnica mogu se pogledati OVDE.

pdp_program