PODELI

U Galeriji Matice srpske je tokom septembra priređen raznovrstan program u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2016 čija je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i zajednice ‒ živeti s nasleđem“. Povodom obeležavanja centralne manifestacije, u subotu, 24. septembra u Galeriji Matice srpske će biti održana dva stručna tumačenja: u 11.00 sati stručno tumačenje Stalne postavke Galerije i u 17.00 sati stručno tumačenje aktuelne izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett.

Na stručnom tumačenju Stalne postavke msr Mirjana Brmbota, viši kustos Galerije će govoriti o najreprezentativnijim umetničkim delima XVIII i XIX veka koja ilustruju nastanak i razvoj srpske umetnosti novijeg doba i ukazuju na položaj i mesto nacionalne kulture u evropskom kontekstu. Dela umetnika Hristofora Žefarovića, Stefana Teneckog, Teodora Kračuna, Novaka Radonića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, govore o razvoju i dostignućima srpske umetnosti i kulture.

Na stručnom tumačenju izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett istoričarka umetnosti Ksenija Plećaš će posetioce upoznati sa umetničkom kolekcijom koja obuhvata 85 umetničkih dela: ikone ruskih, bokokotorskih i srpskih ikonopisaca i vredna dela likovne umetnosti XX veka – slike, skulpture i crteže. Iako su zbog raznovrsnosti tehnika, tema i hronološkog okvira na prvi pogled nespojiva, dela iz kolekcije Tarkett ilustruju dominantne umetničke ideje i estetiku srpskog slikarstva u periodu od XVII do XX veka.

Kroz veliki broj programa namenjenih različitim interesovanjima i uzrastima posetilaca Galerija Matice srpske iz godine u godinu predano radi na uključivanju zajednice u rad ustanove i upoznavanja sa nacionalnim kulturnim nasleđem.

Ulaz u Galeriju je u subotu, 24. septembra 2016. godine besplatan.

Za sve informacije možete se obratiti Mirjani Brmboti na telefon 021/4899 025 ili 063/1022805.