PODELI

Kultni dečiji hor “Kolibri” uz čije su pesme odrastale mnoge generacije, ove godine proslavlja 50 godina rada.

Hor, koji je dobio naziv po najmanjoj ptici na svetu, pored toga što proslavlja pet decenija postojanja snimio je i svoj četvrti disk nakon 20 godina u izdanju PGP-RTS-a.

Disk će biti predstavljen u ponedeljak 23. decembra u Mikser house-u.

Kako je Tanjugu rekla dirigent hora Ljiljana Ranđelović novi CD hora “Kolibri” zove se “Kolibri planeta”, a na njemu se nalazi 18 novih pesama.

“Mnogo poznatih kantautora sa domaće pop i rok scene pisalo je muziku i tekstove za naš novi CD. Tu su Bajaga, Neša Galija, grupa “Neverne bebe”, Nikola Čuturilo, Bora Čorba, Srđan Marković, Dejan Cukić, grupa “Kristali”, Marčelo, Rambo Amadeus”, rekla je Ranjelović koja ovim horom diriguje dve godine, dodajući da je svaki od tih autora ostavio neki svoj lični pečat na pesme za hor.

Ranđelovićeva je istakla da je, po njenom mišljenju, veoma važno što će se nakon dugog niza godina “Kolibri”, koji je 1963. godine osnovala Milica Manojlović, koja je bila dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije RTS-a, predstaviti ponovo novoj generaciji dece.

“Nova generacija zavređuju istu pažnju kao i one od pre 50 godine. Drugo je vreme, ali i tada i sada deca koja su bila i koja su sada članovi hora vole ili su volela da pevaju, vole muziku, i sve daju od srca”, istakla je ona, dodajući kroz osmeh da se “uniforma Kolibrića” nije promenila sve do danas i da i dalje na nastupima nose prepoznatljivu žuto-teget odevnu kombinaciju.

U horu trenutno, prema rečima Ranđelovićeve ima 50 članova.

“Imamo i novajlije, jer je prošle godine bila audicija za nove članove, a sledeće godine će takođe biti audicija. Ove godine smo je preskočili zato što smo snimali disk, inače se audicije prave jednom godišnje”, rekla je ona.

http://www.youtube.com/watch?v=3nM-ZiW8Cxg

Vođa hora je dodala da se u hor primaju deca do 12 godina, jer kasnije imaju neka druga interesovanja, a da najmlađi članovi imaju od 4 do 5 godina.

Ranđelovićeva, koja kako kaže mora da bude stroga sa decom da bi izašla sa njima na kraj, istakla je da je za nju veoma važno što je dirigent ovakvog jednog hora, jer je 16 godina bila član hora RTS-a.

“Od 1995. godine sam ovde, a sada sam dobila šansu da svoje znanje i ljubav prenesem na mališane. Veliko mi je zadovoljstvo što sam dirigent “Kolibrija” i taj neki entuzijazam u meni je veliki i mislim da moji drugari zaslužuju to da se vrati taj stari duh Kolibrića kakvi su nekada bili”, naglasila je ona.

Na pitanje šta se po njenom mišljenju promenilo u horu tokom 50 godina postojanja, ona kroz smeh odgovara da ni ona nema 50 godina, ali da su po njenom mišljenju to tehnologija i produkcija koje su otišle napred.

“Sve je mnogo napredovalo, ali mislim da su deca ostala ista, sa čistom ljubavi prema muzici i to je ono što mislim da se nikada neće promeniti”, zaključila je Ranđelović uz osmeh vrativši se razdraganim mališanima koji su sa nestrpljenjem čekali da nastave probu i da veselo igraju i pevaju.

Hor “Kolibri” je tokom 50 godina postojanja održao više od stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, u televizijskim emisijama i serjama, kao i na filmu. Za sobom ima sedam audio kaseta, 19 singlova i 42 long-plej gramafonske ploče.

Umetnički dometi i estetsko zadovoljstvo doneli su ovom horu niz nagrada od kojih se ističu Povelja Radio Beograda za doprinos razvoju dečije i omladinske muzike, Zlatni Beočug KPZ-a Beograda za ostvarenje u oblasti nauke i umetnosti, Povelja “Udruženja kompozitora” za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva, Zahvalnicu UNICEF-a.

Neke od najpoznatijih pesama “Kolibrija” su – “Zakleo sa bumbar”, “Pozdravite moga tatu”, “Vuče, vuče bubo lenja”, “Drugarstvo”, “Lako je prutu”, “Slon lepotan”. Sa horom su pevali i snimali ploče Dragan Laković, Minja Subota, Sedmorica mladih i mnogi drugi.

Izvor: TANJUG