PODELI

Nakon prošlogodišnjeg veoma uspešnog nastupa na LAKE FEST-u, ove godine Dejan Petrović Big bend ponovo će nastupiti na bini pored Krupačkog jezera. Pored njih nastupe su potvrdili crnogorski rock sastavi Voodoo i Zoon Politikon.

Dejan Petrović rođen je u Užicu, u selu Dubokom, kao sin naslednik najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića. Već 15 godina unazad, na svakom takmičenju trubačkih orkestara u zemlji, pa čak i u inostranstvu, u delu proglašenja pobednika, neizbježno je čuti: “Orkestar Dejana Petrovića”. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996. godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, majstor trube i legenda srpskog trubaštva. Na čelu sa Dejanom Petrovićem, grupa golobradih dečaka, od svog prvog učešća na takmičenju, kreće sa osvajanjem nagrada i započinje dug put ka vrhu. Ostavljajući slušaoce uvek otvorenih usta u čudu i oduševljenju, svima su stavili do znanja da iza slike simpatičnih momaka stoji ogroman rad i predanost svom pozivu. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa, napušti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara i uhvati se u koštac sa mnogo starijim i iskusnijim učesnicima. Ali, kvalitet uvek pobeđuje! Od 2001. godine, Orkestar Dejana Petrovića, jedinstven i neponovljiv, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene. Pošto su, tako reći, osvojili sve nagrade koje su mogli, Dejan sa svojim orkestrom, 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru i tako ustupi mesto novim, mladim orkestrima, a on svoj put nastavlja dalje. Zato nije ni čudo što su mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike i filma birale baš ovaj orkestar za svoje saradnike. Učestvovali su u snimanju muzike za mnoštvo filmova Emira Kusturice, a ni jedan Kustendorf Festival ne može proći bez nastupa Dejana sa svojim orkestrom.

2010. godine izašao je i prvi album Dejan Petrović Big Band-a, pod nazivom “Udahni Duboko”, sa 14 numera, od kojih su devet autorskih, a među njima najveći hit “Vrtlog”, koji je zavrtio celu zemlju. Tu su I tri obrade srpskih tradicionalnih pesama, a preostale dve su obrada pesme “Kolo” grupe Van Gogh i muzika iz filma “Zavet”, Emira Kusturice.

Zoon politikon stvoren je pre pet godina u Podgorici. Muzika koju bend stvara je mešavina različitih rok žanrova, sa čvrstim, energičnim hardcore ritmovima i gitarskim rok-bluz deonicama.Tekstovi pesama su kratke parole, na provokativan i subverzivan način upućene ka trulom društvu u kom članovi benda žive i stvaraju. Bend iza sebe ima tri EP-ja i jedan LP, koji su predstavljeni u brojnim živim nastupima širom Crne Gore, u Srbiji i BIH. Na Lake fest 2016, dolaze sa novom postavom, jer se bendu na bas gitari, umesto Jovana Gajevića, člana originalne postave, priključio Milan Gezović.

https://www.youtube.com/watch?v=FQXuWG-mmUo

Voodoo je osnovan u junu 2011. godine i do sada je zabeležio zapažen broj nastupa. Prvobitna ideja benda bila je popularizovanje funk-a i njemu srodnih pravaca, od čega se kasnije razvio i sopstveni pravac benda koji je industrial metal sa sintezom ostalih muzičkih pravaca srodnim članovima benda. Prvi koncert održan je u sali K.U.D.-a “Zahumlje”, 9. septembra 2011. godine, u Nikšiću. Bend je u skorije vreme počeo da se bazira samo na autorski rad, i u planu je završavanje prvog albuma.

“U vremenu bunta i revolta, VOODOO, koristeći sopstven i upečatljiv stil, pokušava saopštiti ljudima kako dalje. Agresivni tekstovi i muzika sa osnovom industrial metal-a, bendu daju posebnu stvaralačku crtu. Pjesmom, kao jedinim, i najmocnijim oružjem, borimo se za bolje sjutra!” istuču članovi Voodoo benda.

Do sada potvrđeni izvođači na festivalu su Manu Chao La Ventura, Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet, Bajaga I instruktori, Kerber, Yu grupa, TBF , Sivilo, Ritam nereda, Punkreas, Lačni Franz, M.O.R.T, Nikola Vranjković, Irish Stew, Mangrov, Kultur Shock, Gužva u 16-ercu, Goran Bare i Majkee, Stray Dogg, Sara Renar i DST.

Generalni sponzori LAKE FEST-a su Elektroprivreda Crne Gore, Pivara “Trebjesa” Nikšić, opština Nikšić i Nacionalna turistička organizacija.  Cena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10,00 evra za jedno veče i 25,00 evra za četiri večeri.

Šesto izdanje LAKE FESTa će trajati četiri dana i održaće se od 11. do 14.  avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću.

Prvi dan festivala posvećen je Desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posetioce festivala.