PODELI

Juče je počeo 32. Filmski festival Herceg Novi (Montenegro Film Festival) koji će trajati do 7. avgusta, a na kome će biti prikazano devet srpskih filmova, kao i jedna srpska manjinska koprodukcija.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazane Zlogonje Raška Miljkovića, a u programu ponoćnih projekcija, fokusiranom na provokativnija izdanja, naći će se Ederlezi Rising Lazara Bodrože. U glavnom takmičarskom programu je i srpska manjinska koprodukcija, film Godina majmuna Vladimira Blaževskog.

Članovi žirija u ovom programu su i srpska filmska rediteljka, Andrijana Stojković, i filmski kritičar, Vladan Petković.

Među filmovima odabranim za program dokumentarnih filmova je i u više navrata nagrađivani kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića Isti.

U studentskom programu, u kome je članica žirija i Maša Seničić, scenaristkinja i pesnikinja iz Srbije, biće prikazano pet srpskih filmova: Linija Ivana Đurovića, Loop Matije Gluščevića, Ljubav Dušana Zorića, Mogu sam Nikole Polića i Život traje tri dana Katarine Koljević.

Tokom festivala, Filmski centar Srbije, koji je podržao nastanak svih pomenutih filmova, prirediće prijem u čast filmskih autora, stvaralaca i gostiju festivala.