PODELI

U Domu omladine Beograda (sala Amerikana) u subotu, 23. januara 2016. godine, sa početkom u 20 časova biće održan Belgrade Riot festival.

Punk, hardcore i metal zvuk, u organizaciji „Route 011“, te večeri doneće devet bendova alternativne scene: Koalicioni sporazum, Heller, Totalni klošari, Kuga, Soulcage, Birtija, Deca Apokalipse, Hit by Pain i Jorgovani.

Koalicioni sporazum je pank bend koji se vraća korenima, starim pesmama koje su proslavile Trulu koaliciju, nastalu osamdesetih godina prošlog veka. Naravno, tu su i nove, u istom maniru. Ovog puta su u grupi dve gitare, koje daju znatno više snage, više energije nego što je bio slučaj ranije. U novembru 2015. ovaj bend je objavio EP  „I samo mrak“.

Heller je speed thrash metal bend osnovan 1984. godine i u javnosti je postojao do 1993. U tom periodu su objavljeni jedan album i demo snimci, sedam pesama. Reizdanje prvog albuma i jednog dela demo snimaka, uz bonus pesmu „Destiny“, dogodio se 2002, a 11 godina kasnije ova grupa se ponovo aktivirala. Novi album bi trebalo da se pojavi u prvoj polovini 2016. godine.

Totalni klošari je bend formiran početkom sumornih devedesetih godina prošlog veka. Ovo je prava nišlijska grupa ljutih pojedinaca, punih energije, zadojenih lokal patriotizmom. Svoju životnu filozofiju najbolje ispoljavaju kroz muziku OI! – punk – ska usmerenja, koju najbolje izvode na živim nastupima širom Srbije. Aktuelan je album „U čemu je problem gospodo“, iz 2013. godine.

Kuga je jedan od najstarijih i najdoslednijih srpskih i regionalnih thrash metal sastava, koji je nastao 2003. godine i od tada je koncertno aktivan. Album „Najcrnje noći“ je ovaj bend objavio tek 2011, iako je materijal za isti sniman još tokom 2008. i 2009. Iza sebe ima još nekoliko demo i živih snimaka. Ova grupa je učestvovala i u srpskom filmu „Crna Zorica“, a sada priprema album „Vatra u nama“.

Soulcage je hardcore grupa iz Gornjeg Milanovca i na sceni je od 2004. godine. Objavila je jedan album – „Done With Hiding“ (2013), a učestvovala je i na kompilaciji “Balkan Hardcore 2013” i izdala još nekoliko demo snimaka. Ovaj bend je upisao preko sto nastupa širom zemlje i regiona i prepoznatljiv je po odličnoj „hemiji“ sa publikom, koja neretko učestvuje u samom nastupu.

Punk oi! grupa Birtija je nastala u aprilu 2006, a krajem iste godine je snimila prvi album – „Prva tura“. U 2008. stigao je i drugi – „Solotrinker“, a između toga je objavljen singl „Kako si lepa“. Posle drugog albuma su snimljene još dve pesme, a u 2009. ova grupa je objavila treći album „Get Your Tits Out For The Boys“. Prvog januara 2010. pojavio se album „Pesme za gospodu“.

Valjevski bend Deca Apokalipse je uzburkao mnoge vode pojavom 2012. godine, a to je učinio autentičnom kombinacijom svih buntovničkih pravaca u jednu integralnu muzičku celinu i nesvakidašnjim pristupom tekstovima. Album „Era papirnih grobova“ je objavljen u oktobru 2013, a potom su usledila dva singla: „Blok 12, zgrada 44“ i „Linije fronta“. U pripremi je drugi album.

Hit By Pain je grupa iz Čacka. Osnovan je 2011. godine, nastavljajući tradiciju tamošnjih hardcore bendova, od kojih je i nastala – Anti-Dogma i Democratic Terror. U decembru 2013. godine bend je otvorio svoj studio za probe i počeo sa radom. Za samo par meseci je potvrdio da će biti osveženje na domaćoj sceni, a posle dva singla na redu je prvi album.

Beogradsko – ćićevački boemski pank bend Jorgovani je nastao tokom leta 2012. godine od strane muzičara drugih grupa koji imaju isto ime – Marko. Prvi EP – „Markice“ objavljen je 2012, a drugi – „Zbogom majko odvede me kurva“ sledeće godine. Posle niza koncerata bend je završio sa snimanjem prvog studijskog albuma, koji je najavljen za početak 2016. godine.

Ulaznice za festival Belgrade Riot se mogu kupiti po ceni od 600 dinara na prodajnim mestima Eventim-a i DD tickets-a. Na dan festivala ulaznica će koštati 700 dinara.