PODELI

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održaće se od 12. do 15. marta 2015. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posetioce čekaju projekcije 29 muzičkih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz  bogat popratni program. Projekcije filmova će biti organizovane u Vinkovcima –  Gradsko kazalište i Centar znanja, Osijeku – Kino Urania i Vukovaru – CineStar Golubica.

Festival će otvoriti film „MORPHINE – Putovanje snova“, autora Marka Shumana iz SAD, koji će biti gost festivala i predstaviti svoj film o sjajnom bandu Morphine na ekskluzivnoj evropskoj premijeri filma.

U okviru OFF DORF programa u Gradskoj knjižnici Vinkovci biće organizovane 3 promocije knjiga, a razgovore će moderirati Ante Perković. U Centru znanja Vinkovci će biti organizovana izložba plakata iz privatne zbirke Kornela Šepera.

O nagradi u regionalnoj selekciji na festivalu DORF 2015 će odlučiti žiri u sastavu Dušan Moravec, predsednik, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević.

Već treću godinu, u saradnji sa Klasik TV iz Zagreba, festival dodeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenario muzičkog dokumentarca. Konkurs je otvoren do 15. februara.

Nagradu za životno delo festival DORF ove godine dodeljuje Zdenku Franjiću, vlasniku etikete Slušaj najglasnije.

Autori festivalskih nagrada ove godine su Arpad Slančik (Srbija) i Marija Miloševska (Makedonija). Autor ovogodišnjeg plakata je Igor Hofbauer iz Zagreba.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2015. Tako će i ove godine u Vinkovcima biti organizovano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, i nastavak saradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radova sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dečjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT -Comics, uz podršku Zaklade Kultura nova organizovane su besplatne radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma „Rare“ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.