PODELI

Međunarodni dan džeza (International Jazz Day), 30. april, zvanično je priznat od UNESCO-a, na inicijativu jednog od velikana džeza, pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka (Herbie Hancock) i prvi put je zvanično obeležen 2012. godine u mnogim zemljama.

Treću godinu za redom, ovaj dan obeležava se širom sveta. I u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku ovaj dan je prigodno obeležen klavirskim koncertom srpskog džez pijaniste i kompozitora Dimitrija Vasiljevića.

Vasiljević je sa oduševljenjem prihvatio poziv Ujedinjenih Nacija i na najlepši način predstavio svoju muziku, kao i bogatu muzičku baštinu Srbije čije tradicionalne tonove vešto utkiva u svoje moderne džez kompozicije. Koncert u Ujedinjenim Nacijama održan je pod pokroviteljstvom misije Srbije pri UN-u, kao i misije Crne Gore i LeitmotivArts.

Gospodja Katarina Lalić Smajević, zamenica stalnog prestavnika Srbije pri UN-u Ambasadora Milana Milanovića, uvodnim govorom predstavila je stvaralaštvo Dimitrija Vasiljevića i osvrnula se na značaj proslavljanja ovog praznika džez muzike i spajanja kultura širom sveta kroz ovaj medijum. U cilju da se na ovaj dan okupi međunarodna zajednica i proširi svest o kulturološkom poimanju džeza kao umetničkog izraza, Vasiljević je kao specijalnog gosta imao brazilskog gitaristu Serdja Pereiru (Sergio Pereira), dugogodišnjeg službenika Ujedinjenih Nacija koji je bravuroznim izvođenjem kompozicija brazilskog džeza u duetu sa Vasiljevićem na najlepši način uveličao ovaj koncert.

Koncertu su prisustvovali i mnogi zvaničnici iz raznih zemalja, uključujući i Generalnog Konzula Republike Srbije u Njujorku gospođu Mirjanu Živković, kao i predsednika međunarodne komisije za građansku službu (International Civil Service Commission), Kingstona Roudsa (Kingston Rhodes) iz Sijera Leonea. Koncert je bio baš kao i prisutna publika – po repertoaru raznovrstan kao i predstavnici različitih svetskih kultura koji su prisustvovali koncertu. Publika je gromoglasnim aplauzima pozdravila visok nivo muziciranja uživajući u preplitanju ritmova Balkana sa ritmovima sambe i bosa nove.

Nakon koncerta vidno raspoloženi Vasiljević izjavio je: Velika je čast i zadovoljstvo bilo nastupiti danas ovde u Ujedinjenim Nacijama na koncertu povodom obeležavanja međunarodnog dana džeza. Moje kolege džez muzičari, a uz njih i moja malenkost, uvek se trudimo da džez koristimo kao svojevrstan univerzalni jezik koji spaja kulture i nacije širom planete omogućujući tako širenje pozitivne energije i kulture. Današnjim koncertom Serdjo i ja smo upravo to pokušali, a rekao bih, i uspeli da uradimo na najbolji mogući način. Želeo bih da se zahvalim UN-u na pozivu i pruženom gostroprimstu, diplomatskom predstavništvu Srbije i drugih zemalja koja su danas prisustvovala ovom koncertu, kao i Danijeli Milić, dugogodišnjem službeniku UN-a na ideji, podršci i realizaciji ovog poduhvata. Takođe, ne treba zaboraviti ni svesrdnu podršku Telonius Monk Džez Instituta (“Thelonious Monk Jazz Institute”) na koordinaciji događaja širom sveta i uključivanju ovog koncerta u serijal manifestacija povodom proslave velikog džez praznika.

Izvor: LeitmotivArts