PODELI

Christina Aguilera rođena je 18. decembra  1980. godine i danas puni 35 godina.

Ova američka pop pevačica, tekstopisac, igračica, glumica i producent rođena je u Njujorku. Još od malena je pokazivala dar za muziku i vrlo brzo privukla pažnju medija. Na Diznijevim kanalu 1993. je imala svoj prvi značajniji nastup, a 1998. je otpevala pesmu za muziku za Diznijev film “Mulan”.

Svoj prvi album Christina izdaje 1999, koji samo u SAD-u biva prodat u preko 8 miliona primeraka, a sa koga su se izdvojili hitovi Genie In A Bottle, What A Girl Wants, Come On Over Baby (All I Want Is You).

Tokom 2001. je sarađivala sa Rikijem Martinom u pesmi Nobody Wants To Be Lonely i sa Pink,  Majomi Lil Kim u jednom od najvećih hitova te godine, pesmi Lady Marmelade, koja je urađena za film Mulin Ruž. 2002. Aguilera izdaje drugi, pomalo kontroverzan album Stripped sa kojeg se izdvojila pesma Dirty čiji je spot bio zabranjen u nekim zemljama, dok je najveći hit bila pesma Beautiful koja je postala gej himna. Christina se udaje za Džordana Bratmana 2005, a 4 godine kasnije snima novi album Back To Basics inspirisan džezom, bluzom i soulom, jer su, kako kaže, dok je bila mala, njeni idoli pevali upravo tu vrstu muzike. Bionic, četvrti studijski album, koji Christina izdaje 2010, praćen oskudnom promocijom i negativnom medijskom kritikom prodat je u daleko manje primeraka u odnosu na njene prethodne albume. Iste godine, Christina se oprobala u ulozi glumice u filmu Burlesqe, gde zajedno sa Cher igra jednu od glavnih uloga.

Osim po vokalnim mogućnistima, spotovima i imidžu, Aguilera je poznata i kao borac za ženska i ljudska prava, donator i humanista. Dobitnica je velikog broja nagrada i spada u jedne od muzičara sa najvećim brojem prodatih albuma.

Pripremila: Tijana Sredojević

Foto: Raffaele Fiorillo (preuzeto sa Wikipedia.org)