PODELI

Đelem fest, putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije, je novi model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne (ili ne žive) u njihovim lokalnim zajednicama.

Festival će biti održan u Kragujevcu 28. i 29. avgusta, a organizatori su Roma centar i NVO „Millenium“.

Promovisanjem pomenutih vrednosti uticaće se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinama, koji su prisutni na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji. Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge strane – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina. Posebno onih koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove Đelem fest (po opšte poznatoj romskoj himni: „Đelem, đelem“ – „Putujem, putujem“) jer će putovati, odnosno obilaziti gradovi i opštine u Srbiji.

Aktivnosti „Đelem Festa“ će se realizovati organizovanjem promocije nacionalnih manjina putem formi kulture i umetnosti (muzički koncerti, narodne igre, promocije kuhinja…), formi javnog zagovaranja (predavanja/tribine/debate/okrugli stolovi/radionice na temu istorije i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika, kulture…).

Inicijatori i organizatori Đelem festa rešili su da u prvoj godini realizuju “pilot” verziju festivala u Kragujevcu, a finansijsku podršku za ovaj poduhvat dobili od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Program:

Četvrtak, 28.avgust, 2014.

19.00, Dom omladine

Tribina “Religija kao izvor tolerancije?”

 

Petak, 29. avgust, 2014.

20.00, Trg ispred Prve kragujevačke gimnazije

Muzički program: Gradski ansambl Novi Pazar i grupa “Forte Piano” Kragujevac

Degustacija kuhinja nacionalnih manjina.

Koncert grupe KAL