PODELI

Sinoć, 26. januara u Nokia Theatre i Staples Center u Los Anđelesu, održana je 56. godišnja dodela Grammy nagrada. Domaćin i voditelj dodele Grammy nagrada bio je LL Cool J.

Ovo spektakularno veče, otvorili su ništa manje spektakularnim nastupom Beyonce i Jay-Z, svojom duetskom pesmom “Drunk In Love”.

http://www.youtube.com/watch?v=GDn1iCjd-Oo

Francuski duo Daft Punk dugo će pamtiti ovogodišnju dodelu, jer su osvojili pet nagrada. Svakako, one najbitnije, nagrada za album i spot godine, otišla je u njihove ruke. Hip-hop duo Macklemore i Lewis osvojili su nagrade u četiri kategorije-za najboljeg umetnika, najbolji rap album, najbolju pesmu i najbolji performans. “Napravili smo album bez izdavačke kuče, napravili smo ga samostalno i cenimo svu podršku”, rekao je Macklemore primajući jednu od nagrada.

Justin Timberlake osvojio je tri, a Jay-Z dve nagrade, iako je bio nominovan u devet kategorija. Tinejdžerka s Novog Zelanda Lorde osvojila je dve nagrade, od kojih je jedna za pesmu godine.

http://www.youtube.com/watch?v=Nns8yzr3Zt8

Nagradu za najbolju rock pesmu “Cut Me Some Slack”, zajedno su osvojili Dave Grohl, Paul McCartney, Krist Novoselic i Pat Smear, dok us Imagine Dragons dobili Grammy za najbolji rok nastup za “Radioactive”. Sir Paul McCartney takođe je bio među dvostrukim dobitnicima, a udružio se ponovo s kolegom iz benda Beatlesa Ringom Starrom. Oni su izveli McCartneyjevu pesmu “Queeniee Eye” tokom ceremonije, a pored nagrade za najbolju rock pesmu, dobio je i nagradu za najbolju filmsku muziku.

http://www.youtube.com/watch?v=Y_ZCfwoOMpI

Rock legende Led Zeppelin osvojili su nagradu za najbolji rock album, u čijoj su konkurenciji bili takođe, Dawid Bowie, Black Sabbath, Kings of Leon, Queens Of The Stone Age i Neil Young With Crazy Horse.

Alicia Keys je za svoj album “Girl on Fire” osvojila nagradu za najbolji R’n’B album, dok je country pevačica Kacey Musgraves osvojila Grammy za najbolji Country album i najbolju country pesmu “Merry Go ‘Round”. Nagradu za najbolji pop album dobio je Bruno Mars.

Od sinoćnjih nastupa svakako bi trebalo izdvojiti nastup benda Metallica, kojima se tokom izvođenja njihove pesme “One” pridružio i kineski pijanista Lang Lang, i nastup Nile Rodgersa i Pharell Williamsa koji su se udružili sa Stevie Wonderom i zajedno otpevali “Get Lucky”.

Ipak, ono što je izazvalo najveće interesovanje medija je nastup Macklemore & Ryan Lewis sa Mary Lambert, koji su održali masovno gay/straight/međurasno venčanje u kojem su učestvovala 34 para, a na bini su im se pridružile Queen Latifah i Madonna koja je otpevala “Open Your Heart”.

http://www.youtube.com/watch?v=A6OVxPiZQDc

Kompletan spisak svih nominovanih i dobitnika Grammy nagrada možete pogledati ovde.